Hírek

2014.12.07. 18:25

Megállapodás a vasműben - Decemberben sok függőben lévő ügy rendeződik

A vasmű helyzetéről és kilátásairól december 15-én munkásgyűlést rendeznek a dolgozóknak.

Pekarek János

– Szóban már megszületett az egyezség arról, hogy jövő évtől visszaállítjuk hatályukba azokat a korábban kiharcolt jogokat, amelyekről a szakszervezetek a kohóátépítés érdekében mondtak, hogy ezzel is segítsék az úgynevezett folyékony alapanyaggyártási fázis fennmaradását a Dunaferr-nél – mondta lapunknak Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Az erről szóló legutóbbi egyeztetésre csütörtökön került sor a Vasas és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetői, illetve a cégvezetés képviselői között. A megállapodást a napokban öntik végső, írásos formájába és írják alá.

Ugyancsak sikerrel folytak a tárgyalások a két érdekvédelmi szervezet vezető testületei és a cégvezetés képviselői között arról, hogy (a korábbi megállapodásoknak megfelelően) a 2015-ben fizetendő úgynevezett karácsonyi bért, azaz a mintegy egy hónapnyi fizetésnek megfelelő juttatást nem az év végén adják ki, hanem tizenkét hónapra elosztva beépítik az alapbérbe. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden dolgozó ugyanakkora százalékos mértékű juttatást kap, hiszen a különböző műszak- és egyéb pótlékok miatt a karácsonyi bér eddig is eltérő mértékű volt. Mucsi azonban megjegyezte: a tárgyalások végeztével oda jutottak, hogy minden dolgozó a pénzénél lesz. Az erről szóló megállapodást is hamarosan, várható december közepén aláírják.

A Dunaferr még évekig a hagyányos technológiájával dolgozhat, felújításokkal együtt
Fotó: A.g.

December közepén egyébként (mint már megírtuk: december 15-én) munkásgyűlést is rendeznek az ISD Dunaferr Zrt-ben, várhatóan a főbejárat melletti kultúrteremben, ahol Evgeny Tankhilevich cégvezető számol be a vasmű helyzetéről, kilátásairól. A tervek szerint azonban sajnos ez a munkásgyűlés zártkörű lesz, azaz a sajtó nem vehet részt rajta.

Mint ismeretes, a Dunaferr I-es kohójának átépítése sokáig kérdéses volt. Nem derült ki, hogy csak pénzügyi okok miatt halogatják, vagy a hagyományos technológiai láncon is változtatni akarnak, azaz hosszabb távon megszüntetik a nyersvas-, így az acélgyártást is, és csak a hengerművekre, a félkész- és késztermékgyártásra összpontosítanak az új tulajdonosok? Utóbbi esetben az alapanyagot Ukrajnából szállították volna.

Végül a kohó átépítése mellett döntöttek. (Hírek szerint most készítik elő a II-es kohó átépítését.) Annak érdekében, hogy ez a lépés minél gyorsabban megtörténjen, az érdekvédelmi szervezetek több vívmányukról lemondtak átmenetileg. Ezek közül a legjelentősebbek közé tartozott az, hogy a nyugdíjas törzsgárda tagok 11 hónapig nem kaptak pénzt kötvényeikre, az aktív dolgozóknak pedig 3 százalékra csökkentették eredetileg 5 százalékos vállalati hozzájárulásukat az önkéntes nyugdíjpénztárba.

Most ezeket a korábbi kedvezményeket visszaállítják eredeti szintjükre, minden valószínűség szerint január elsejétől. De visszamenőleg nem kapják meg az elmaradt kifizetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!