Hírek

2017.07.12. 15:55

Megelevenítik a messze földön híres földvári vásár és a hagyományos lakodalom rítusait

DUNAFÖLDVÁR Az elmúlt hetekben gyakran késő délutántól, de vasárnap már reggeltől zenét, énekszót és néptáncosok dobogó lépéseit lehetett hallani a dunaföldvári várszínpad felől.

L. Mészáros Irma

A hangok azt bizonyítják, hogy az Ördögszekér Táncegyesület táncosai teljes lendülettel készülnek az augusztus 25-én, pénteken tartandó Földvári lakodalmas című nagyszabású programjukra, illetve a táncszínházi produkciójukra. Az egyesület vezetői, Appelshoffer János táncművész és Appelshofferné Rabóczki Anikó táncpedagógus nem könnyű feladatra vállalkoztak, amikor úgy döntöttek, hogy csaknem hatvan szereplővel a színpadon megelevenítik a messze földön híres földvári vásár és a hagyományos lakodalom rítusait. (Régen a vásár volt az a helyszín, ahol a házasulandókat bejelentették országnak-világnak.)

A tradícióra, táncra, zenére és gasztronómiára épülő produkció koreográfiáját az Appelshoffer házaspár készítette. A lakodalmi rigmusokat a Monori József által gyűjtött 1899-es vőfélykönyvből vették át. A menyasszony Fafka Bori, a vőlegény Kovács Zoltán lesz. Az előadáson vőfélyként Széles Dánielt halljuk, narrátorként pedig Pataki Dezsőt. A szöveges betétrészek írója-dramaturgja Novák Péter. A zenét Hegedűs Máté és zenekara szolgáltatja.

Az Ördögszekér táncosai bemutatták a Földvári lakodalmast a repülőnapon is - nagy sikerük volt

A próba szünetében Appelshoffer János elmondta: összeállt a műsor, készen vannak a koreográfiák. A vásári részbe - ahogy a hagyományos vásárban is sokszínű a forgatag - a többi között madocsai, szatmári, dél-alföldi, de bukovinai táncokat is beépítettek. A lakodalmasba főleg a mezőségi falvak táncaiból válogattak, az alapi, perkátai, jenői motívumokból, mivel a földváriakat nem jegyezték le. Beemeltek olyan virtuskodó vagy tréfás elemeket is, amelyeket személyes gyűjtéseik során az idős földváriak meséltek az egykori lakodalmakról. Régi viseleti darabokat, fényképeket is gyűjtöttek.

Nem egyszerűen színpadi produkció lesz ez, hiszen a nézőket a történelmi emlékeket őrző, egykori Szentháromság tér több mint százéves díszkútjához várják, s hagyományos földvári paprikás kaláccsal, pálinkával, borral invitálják csatlakozásra a lakodalmas menethez, hogy a közösség tagjai - mint hajdanán - együtt vonuljanak a mulatság helyszínére, a várudvarra. Az előadás után pedig finom lakodalmas fogásokat is kóstolhatnak mindazok, akik jegyet váltottak a Földvári lakodalmasra. A Jákli Viktor vezette máltai csoport tagjai ugyanis tyúkhúslevest, húsételeket sütnek-főznek, mert egy lakodalomhoz ez dukál.

Az egyesület vezetői, Appelshoffer János (j) és Appelshofferné Rabóczki Anikó nem könnyű feladatra vállalkoztak azzal, hogy színpadon elevenítik meg a dunaföldvári lakodalmat Fotók: Ady Géza

Az Ördögszekér Táncegyesület, amelyet a táncművész-táncpedagógus házaspár alapított 2004-ben, a Mátkatánc című színházi produkcióval már 2013-ban megmutatta, hogy képes nagyszabású, nagy hatású előadás bemutatására. Akkor egy dunaföldvári török kori történetet, A fekete kötény legendáját vitték színre.

A mostani Földvári lakodalmast Dunaföldvár önkormányzata a paksi atomerőmű egyik pályázatán nyert egymillió forinttal támogatja, az Ördögszekér Táncegyesület saját forrásból másfél millió forintot fordít a rendezvényre. A sikerhez a nagy összefogáson kívül még sok-sok próba szükséges. Most folyik a táncok gyakorlása, fontos volt az összetartó hét vége, amelyen Novák Péter is részt vett. Aztán augusztus 20-tól intenzív próbahetet tartanak egész napos próbákkal. A szervezők bíznak benne, hogy sikerül élményszerűen megismertetni a magyar és ezen belül a helyi népi kultúra gazdag területeit, s a régi vásárok és lakodalmak hangulatát felidézve szép estét szereznek a programra érkezőknek.

Ha egy időutazáson szeretne részt venni, kedves olvasó, akkor írja be naptárába a Földvári lakodalmas dátumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!