Hírek

2013.02.04. 17:33

Megérkezett a digitális technika a Dózsa moziba

Dunaújváros - Az ország egyik jeles, 1952-ben felépült, modernista stílusú moziépületébe ma helyezték el a világ ma legmodernebb, digitális filmvetítő készülékét.

Pekarek János

Megérkezett hétfőn a Dózsa Mozi Centrumba az  új, digitális vetítésre alkalmas, Magyarországon eddig páratlan képfelbontásra képes digitális vetítőgépe!

A Dózsa Mozi Centrum épületében elhelyezték a pillanatnyilag legmodernebbnek számító Sony SRX-R320 jelű digitális filmvetítőgépet. Premier szerdán (Fotó: Vohlmann György)

Mint korábban megírtuk, az önkormányzat által megvásárolt, húszmillió forint értékű berendezés Sony gyártmányú, és pillanatnyilag (az elektronikában valóban csak pillanatnyi dicsőségek léteznek: lehetséges, hogy mire ezt leírjuk, már létezik jobb!) a világ legkorszerűbb, e célra, azaz filmvetítésre szolgáló készüléke.

Képességeireiről csak annyit, hogy ez a Sony SRX-R320 típusú gép 8,8 millió képpontból állítja össze a vetített képet  - míg az eddig legmodernebbnek számító  pláza mozik 2,2 millió pontból adtak elő egy képezetet...

De azért az sem volt mindennapi látvány, ahogyan ez a húszmilliós berendezés, a maga 195 kilogrammos és mintegy másfél köbméteres terjedelmében megérkezett a moziba, és ahogy az utca szintjéről felvitték a vetítőhelyiségbe, ahol üzembe helyezték!

Először is: falat kellett bontani ehhez a vetítő alatt. Majd külön darupályát kellett építeni hozzá, csörlővel, és a lépcsőkre csúszósínt kellett építeni. Mintegy másfél tucatnyi ember közreműködésével, az erre a célra készült acél kalodában  Szalai Attila ügyvezető fizikai irányítása mellett került végül is helyére a készülék. A látványról szerdán értesülünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!