Hírek

2014.02.03. 18:55

Egy példaértékű kiállítás, tanulságos alkotásokkal a Szivacs Galériában

Dunaújváros - Nem vitás, egy hiánypótló kiállítás mutatkozott be hétfőn délután a Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériájában.

Szabó Szabolcs

A Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete még tavaly írt ki pályázatot a városban tanuló általános iskolások számára, hogy egy-egy kisebb képzőművészeti alkotásban rögzítsék: miként látják a fogyatékkal élők mindennapjait, problémáit, sikereit. Az Ilyennek látom címmel meghirdetett pályázatra 248 alkotás érkezett be a szervezőkhöz, az összegyűlt képmeséket bemutató tanulságos kiállítás pedig hétfőn délután nyitott a Széchenyi István Gimnázium Szivacs galériájában.

A megnyitóra összesereglett népes közönséget Ódorné Müller Mariann az házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, aki elmondta, megtisztelő a gimnázium számára, hogy egy ilyen fontos kiállításnak adhat otthont. Hiszen ezek a találkozások elősegíthetik, hogy egy élhetőbb világot építsünk.

Farkas Zsolt, a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesület elnöke felidézte, hogy az utóbbi években az Esély órák keretében számos helyi oktatási intézménybe eljutottak, így a diákok megtapasztalhatták, hogy napról napra milyen élethelyzetekkel problémákkal kell szembesülniük a fogyatékkal élőknek.

- Nagyon boldogok vagyunk e kiállításnak köszönhetően, hiszen a város minden általános iskolájából érkeztek a pályamunkák. A remek rajzok is bizonyítják, hogy a fiatalok érzékenyek a fogyatékkal élők problémáira és ez esélyt ad arra, hogy a jövőben ne más emberként tekintsenek rájuk.

- Hiszen mindenki más, és egymás megértése és elfogadása lehet az út egy megértőbb, jobb világ felé. Ti fiatalok vagytok az új generáció és ezúton is nagyon köszönjük, hogy lerajzoltátok, miként láttok minket, miként gondolkodtunk rólunk.

Sztankovics László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke megköszönve a diákok, a szülők és felkészítő tanárok munkáját kifejtette, hogy a város vezetésének kiemelt célja, a közintézmények akadálymentesítése, hogy a jövőben minél jobb körülményeket tudjanak biztosítani a városban élő és ide látogató fogyatékkal élőknek.

A beérkezett pályamunkákat neves dunaújvárosi alkotók: Várnai Gyula, Rohonczi ROHO István és Feltóti János zsűrizték. A Szivacs Galéria vezetője Rohonczi István elmondta, a művészet, az alkotás nem versenypálya, így e tárlat esetében is csak jó és még jobb munkákról beszélhetünk, és arra kérte a résztvevőket, hogy vigyék jó hírét ennek a város életében is fontos kiállításnak.

A szervezők nyolc évfolyamban hat-hat pályamunkát díjazták. A fiatal alkotók a megnyitó végén vehették elismeréseiket a szervezőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!