Hírek

2010.10.27. 07:29

Megfúrnák a löszpartot - A part gyomrában átázott réteget keresnék meg

Kulcs - A tavaszi árhullám levonulása mozdult meg először idén a kulcsi lösz - áll a most elkészült jelentésben.

Szigeti Sándor

Amint megírtuk, a kulcsi önkormányzat éppen ezért többször is pályázott az elmúlt években partfal-helyreállításra, ám eddig nem járt sikerrel. A 2010. október 22-én elkészült újabb szakértői állásfoglalás rögzíti: ugyancsak a pénzhiány miatt a csapadékvíz többnyire még mindig az utakon zúdul le a Duna felé.

 

A most elkészült előzetes szakértői állásfoglalást három, a löszcsúszások terén nagy tapasztalattal rendelkező okleveles építőmérnök, egyben egyetemi oktató jegyzi. Takács Attila, dr. Nagy László és dr. Farkas József anyaga felhívja rá a figyelmet: csapadékos időjárás mellett a területen történt építkezések, a növekvő ivóvízhasználat, a csatornázás hiánya miatt megemelkedett talajvízszintre még ráhalmozódott a beszivárgó víz.

A rogyó partfalban pedig olyan magasra emelkedett a talajvízszint, hogy helyenként forrás formájában ki is lépett a felszínre.

A tanulmány szerint százötven méter hosszúságban következett be csúszás, azért, mert a löszfal belsejében valamelyik réteg átázott.

Amint arról lapunk beszámolt, egy ingatlanból már kimentette értékeit a tulajdonos, a szakértői vélemény szerint ugyanis ez az ingatlan éppen a mozgó földtömeg közepén található.

A legfontosabb teendők között a szakértők a mozgó löszparton lévő fák tarvágását jelölték meg, kiemelve ugyanakkor, hogy a gyökérzetet meg kell hagyni. Három ingatlan esetében a közművek kikapcsolását is javasolják, ami időközben megtörtént. A szakértők talajfúrásokkal tárnák fel a csúszás pontos okát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!