Hírek

2013.04.18. 06:02

Meghívna egy ismeretlent egy kávéra?

Ismeretlenek megsegítését tűzte ki céljául egy Nápolyból indult kezdeményezés, amely az utóbbi hetekben elért Magyarországra is. Felfüggesztett kávé – Dunaújvárosban.

Szabó Szabolcs

A „Felfüggesztett kávé – avagy Suspended Coffee – intézménye az utóbbi hetekben lett népszerű Magyarországon. Boda András, lapunk állandó szerzője Hétlövet-rovatában már mesélt a jótékonykodás e gyakorlatáról.

A lényeg: fogyasztok egy kávét – mint a mozgalom nevében foglaltatik –, vagy levest, pogácsát, esetleg egy pohár sört, majd egy tétel helyett kettőt fizetek, egyet már felfüggesztve – egy éhes-szomjas rászorulónak. Az utóbbi hetekben több városi vendéglátóegységben is megfordultunk, arra voltunk kíváncsiak, a helyi üzemeltetők, vendéglátósok miként fogadják az ország szerte egyre népszerűbb ötletet. Valamint arról is kikértük a szakmabeliek véleményét, vajon meddig tarthat a „Felfüggesztett kávé” mozgalom lendülete.

Hódosi Judit, a Corner Café pultusa munka közben

– A kezdeményezésnek van egy nagyon pozitív és támogatandó üzenete, mégpedig, hogy ebben a válságos időkben is lemondok egy-egy csésze kávéról, vagy egy adag meleg ételről. Mindennek meg kell teremteni a kultúráját és kiépíteni a rendszert, hogy ne történhessen visszaélés – mondja Grábics Gábor, a belvárosi Corner Café üzemeltető-tulajdonosa, aki elárulta a jövőben készek csatlakozni a jótékony akcióhoz, ám ahhoz, hogy ez hosszú távon hitelesen működjön, ahhoz számos marketing eszköz is szükséges,, hogy a „csoda” ne csak három napig tartson.

– A jelenlegi helyzetben minden kezdeményezést üdvözölni kell, ami a társadalmi összefogást, a rászorulók támogatását erősíti – véli Soós Péter Ferencné, a Piac téri Snapsz Drinkbár és Kávézó üzemeltetője. – A hazai viszonyokat tekintve, talán ennek az akciónak több tere és lehetősége lenne az élelmiszerboltok körében Az adományt tevők is inkább fizetnének egy-egy plusz pékárut, vagy felvágottat a rászorulóknak, akik ezt diszkréten átvehetnék. A Corso Étterem hat napja regisztrált, a hazai mozgalom hivatalos facebook-elérhetőségén, a vendéglátóhely az alábbiakat üzente: „Ha ezen kezdeményezés által akár csak egy embernek is kellemesebbé tudjuk tenni hétköznapjait már nem dolgoztunk hiába.”

Bába Attila, a Corso Étterem üzletvezetője. A Corso az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez (Fotó: Vohlmann György)

– A Corso részéről az egyik üzletvezető, Bába Attila lapunknak így fogalmazott: – Mindig is szerettünk belevágni új dolgokba, ez pedig szerintünk jó ügy. Hogy mi lesz az eredmény, az a következő hetekben, hónapokban kiderül. Reméljük, lesznek felajánlók és lesz, aki elfogyasztja azt a bizonyos kávét!

A 2008-ban kezdődött válsággal a vendéglátás – legalábbis a legális keretek között működő része – is padlót fogott. Csökkenő kereslet, kongó kocsmák és éttermek.

A „Felfüggesztett kávé” intézménye évtizedekkel ezelőtt indult Nápolyból, akkor egy plusz forró fekete pedig nem számított különösebb luxusnak. Ma ez már sajnos nincs így, se Dél-Olaszországban, se nálunk. Mindettől függetlenül több száz vendéglátó hely csatlakozott eddig országszerte. Sőt, pékségek, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, de fodrászatok és nyelviskolák is csatlakoztak már a mozgalomhoz. Hogy ebből mi valósul meg, még lehetetlen megállapítani. Csak remélni tudjuk, esetünkben a csoda nem három napig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!