Hírek

2013.08.12. 13:58

Vasmű - Marad a folyékony fázis

Dunaújváros – A korábbi tulajdonosi tervek értelmében rövidesen elkezdődik a létszám-optimalizáció az ISD Dunaferr Zrt.-nél. Másfélezer embert érint.

duol.hu

„Az erről szóló bejelentést a tulajdonosok képviseletében Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja és Evgeny Potapov, az ISD Korporáció gazdasági vezérigazgató-helyettese tette meg augusztus 9-ei dunaújvárosi látogatásuk alkalmával.

A tulajdonosok képviselői találkoztak az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjének tagjaival, valamint az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel is, s felvázolták számukra a tulajdonosi döntés hátterét és okait. Elhangzott többek között, hogy a vállalat tartós veszteségességének egyik fő oka a versenytársakhoz viszonyítottan alacsony működési hatékonyság. Az elmúlt két év során az ISD Dunaferr kizárólag az anyavállalat finanszírozásának köszönhette fennmaradását, a felhalmozott tartozás mértéke folyamatosan növekszik. A tulajdonosok költség-optimalizálási terve a munkavállalói létszám 1500 fős csökkenésével jár, ami magába foglalja a cégcsoport tagvállalatainak létszámcsökkentését és a kölcsönzött munkaerő számának optimalizálását is. A tervek szerint a vezetés 2013. augusztus 15-ig elindítja ennek érdekében a megfelelő hivatalos eljárást.

A költségek csökkentését célzó intézkedési terv végrehajtása egy fenntartható, gazdaságos működésű vállalatot eredményez a piaci körülményektől függetlenül, amely alapvető feltétele a tervezett fejlesztéseknek, hiszen a tulajdonosok a krónikusan veszteséges működés ellenére is folytatni kívánják azon beruházási projektek finanszírozását, amelyek az ISD Dunaferr termelési kapacitásainak fenntartására és fejlesztésére irányulnak. A jövőbeni beruházások fókuszában a vállalat hengerlési kapacitásának bővítése áll, amelynek révén mintegy húsz százalékos kibocsátás-növekedésre lehet számítani. Ennek eredményeképpen a cég termékportfóliójában növekszik a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek aránya.

A folyékony fázisra épülő vállalati felépítés, függetlenül annak gazdaságosságától — a jelenlegi acélpiaci helyzetben egykohós üzemmóddal tervezve — a jövőben is megmarad. Ennek értelmében a tulajdonosi képviselők ismételten biztosították a vállalat és az érdekvédelmi szervezetek vezetőit arról, hogy az I-es nagyolvasztó átépítése az eddig megkötött szerződések tulajdonosi felülvizsgálatát és a hiányzó szerződések megkötését követően mindenképpen megvalósul” - tájékoztatott hétfő délután közleményében a vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!