Hírek

2016.05.02. 17:55

Megkezdődött az érettségi - Pár éve a legkönnyebb feladatok

Dunaújváros - A magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődött idén is az érettségi vizsgák sora szerte az országban. Dunaújváros kilenc intézményébe érkeztek ünneplőben a vizsgázók.

Balla Tibor

Őszi Attila, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója lapunknak elmondta, a hozzájuk tartozó hét intézményben mindenhol rendben és időben elkezdődtek, s be is fejeződtek a tegnapi érettségi vizsgák, semmilyen szabálytalanság nem történt az 557 diák vizsgájakor. A szakképző intézetekben a vizsgát tizenkilenc bizottság száznegyvenkét tanára felügyelte a feladatoknál. Egyik tagintézményükben a vizsgakezdés előtt azt tapasztalták, hogy a kétszintű vizsga adminisztrációs rendszere nem volt elérhető, amit az Oktatási Hivatalnak jeleztek, akik kijavították a hibát, így rendben lezajlott ott is minden.

Hasonlóan nyilatkozott Müllerné Ódor Marianna, a Széchenyi István Gimnázium és Kollégium igazgatója is, náluk is rendben, fennakadás nélül ért véget a 118 érettségiző számára az első vizsganap. Csakúgy a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskolában, ahogy Rajnai István igazgató elmondta, az 57 vizsgára jelentkező közül 56-an részt is vettek a magyar érettségin. Bár elsőre ijesztőnek tűnt a feladat, a diákok és a tanárok értékelései alapján jó pár éve nem volt ilyen könnyű az érettségi vizsga magyarból.

Halász Gyöngyvér, a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája magyartanára a következőképpen értékelte a feladatot: - A szövegértési feladatlappal véleményem szerint elégedettek lehetnek a diákok: maga a szöveg könnyen értelmezhető, a hozzá kapcsolódó feladatok sem nehezek, többségükre egyértelmű válasz adható. A szövegalkotási feladatnál mindhárom választható téma figyelemfelkeltő volt. Különösen tetszik az érvelés, ami a kérdésfeltevés, a kritikai gondolkodás fontosságát állítja középpontba. Ráadásul a feladatutasítás nemcsak irodalmi olvasmányélmények, hanem személyes tapasztalatok említését is megengedi. A novellaelemzés általában a legkedveltebb feladattípus a diákok körében, idén a Tamási Áron novellában elsősorban a mese műfaji sajátosságait kell keresniük. Arra számítok, hogy diákjaim többsége ezt választotta. Az összehasonlító elemzés versei a zenéhez kapcsolódnak. A költemények terjedelme elriaszthatta a diákokat attól, hogy ezt a témát válasszák, talán ez lehet a legnagyobb kihívás a vizsgázók számára. Összességében barátságos, korrekt feladatokat kellett megoldaniuk magyarból az idén érettségizőknek.

A felügyelet szigorú volt, hiszen semmilyen segítséget nem vehetnek igénybe a diákok, telefonjaikat is le kellett adniuk a vizsga idejére.

 

 

 

Magyar írásbeli tételek:

Szövegértés:
Moravcsik Gyula Kossuth-díjas bizantológus, A papiruszok világából című könyve egy részletének elemzése.

Érvelés feladatrész:
Csoóri Sándor Nomád naplójának egy részlete.
Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának részlete.
Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című műveinek összehasonlítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!