Hírek

2016.05.13. 19:50

Megkezdődtek a Szállás Napok

Előszállás – Hivatalosan is megkezdődtek a Hagyományőrző Szállás Napok: az ünnepségen kitüntetéseket is átadtak.

Pekarek János

Már állnak a sátrak az előszállási Szöglet-kertben, zene is szól, nagyban zajlik a készülődés a csütörtökön kezdődött Hagyományőrző Szállás Napok szombati dzsemborijára – ám a hivatalos megnyitó ünnepséget pénteken este még a művelődési ház nagytermében rendezték. Meglehet, óvatosságból, hátha jön az eső. Ha eső nem is, de közönség volt bőven: zsúfolásig megtelt a nagyterem. Ott volt a körzet országgyűlési képviselője, Varga Gábor, valamint a szomszédosnak mondható Kisapostag polgármestere, Nagy Attila is. A megjelenteket Farkas Imre, Előszállás polgármestere köszöntötte, megnyitójában felidézve, hogy idén a 14. Hagyományőrző Szállás Napokat rendezik. A település 1928. április 13-án kapott önálló községi címet, az első községi ülést 1928. április 28-án rendezték.

Az évfordulós ünnepséget tehát áprilisban kellene rendezni Előszálláson, mondta a polgármester, ám a jó idő reményében a Szállás-napok fokozatosan csúsznak a nyár felé. Jövőre például, jelentette be Farkas Imre idejekorán, június 3-án kezdődik majd a rendezvény. A műsor a Patakparti óvodások népi játék-előadásával kezdődött. Ezután Czuppon Péter tánccsoportja lépett fel, majd a Szeretem Előszállást! vetélkedő eredményhirdetése következett (a vetélkedőről tegnapi lapunkban beszámoltunk). Az első helyet a Pitypang nevet viselő csapat nyerte el, második a Remény, harmadik a Véndiák nevezetű együttes lett. A hatvanéves előszállási iskola történetéről irodalmi pályázatot is hirdettek, két korcsoportban: általános iskolásoknak, illetve felnőtteknek. A gyerekek között Kristóf Ágnes nyert, a második Mészáros Anna Mária, a harmadik Mészáros Eszter Márta lett, a felnőtteknél Gajdó Ágnes műve nyerte el az első díjat, második Nyúl Mihály, harmadik Kerlang Ferencné lett. A zsűri elnöke dunaföldvári munkatársunk, Lukácsi Pálné volt. A műsorban az előszállási Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai következtek, akik egy Tompa Mihály-mesejátékot állítottak színpadra. Ezután átadták az Előszállásért Emlékérem kitüntetést, amelyet a Né-Ká-Med Kft. nyerte el. Ez a község háziorvosának, Némethné dr. Kádas Zsófiának a vállalkozása. A doktornő minden évben rendszeres szűrővizsgálatokat rendez a faluban, a helybeliek egészségének megőrzése érdekében. Átadták az Előszállás Díszpolgára címet is. A kitüntetett Szuszits Béla Tivadarné lett, aki 1974 óta dolgozik a község óvodájában, tizenhárom évig vezette is azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!