Hírek

2013.08.22. 09:00

Vasmű - Megmentés ez vagy más?

Dunaújváros - Semmit nem tudnak a vasműben a kormány cégvásárlási szándékairól. A politikát foglalkoztatja az ügy.

Pekarek János

- Egy rövid levél érkezett hozzánk Varga Mihály miniszter úr részéről, amelyben a tárgyalások megkezdésére kéri Tankhilevich cégvezető urat - mondta a DH-nak szerdán délután dr. Mezőközy András, a vasmű szóvivője. A levelet a cégvezető úr azonnal továbbította Moszkvába, a tulajdonosokhoz, és azok felhatalmazása alapján a legrövidebb időn belül válaszolunk a miniszter úrnak - tette hozzá. Az biztos, jegyezte meg, hogy a tárgyalásokra sor kerül.

Az tudható, amit már korábban is megírtunk: hogy a cég vezetőit teljes meglepetésként érte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfő esti televíziós bejelentése, miszerint a kormány még ezen a héten (tehát augusztus 25-ig) vételi ajánlatot tesz a vasműre.

- Erről a hétfő délelőtt Dunaújvárosban, a vasműben Evgeny Tankhilevich-csel lefolytatott tárgyalásokon nem esett szó! - idézte fel a szóvivő.

A miniszter azt is kifejtette említett nyilatkozatában, hogy ha a tulajdonos nem fogadja el a kormány vételi ajánlatát, akkor a kormány feladata segítséget nyújtani minden olyan embernek, akit elbocsátanak.

Márpedig a mostani események kezdő lépése az volt, hogy a Dunaferr vezetése a múlt héten bejelentette: ezerötszáz embert bocsátanak el a cégtől. Az első, nyolcszázkilencven fős csoportot már be is jelentették, bár egyelőre név nélkül, a munkaügyi központban. Ők az anyacég dolgozói, akiket követnek majd a leányvállalatok alkalmazottai, és a munkaerő-kölcsönző cégek dolgozói, akiket a vasműnek nem kell bejelenteni a munkaügyi központnál. Az elbocsátás akár a jövő nyárig tarthat.

A vasmű helyzetével kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott szerdán az Együtt-PM politkusa, Scheiring Gábor Budapesten. Kijelentette: nem ellenzik, hogy az állam megvásárolja a vasműt, de garanciákat kérnek arra, hogy a dunaújvárosi cég nem jut az alumíniumfeldolgozó MAL Zrt. vagy a MALÉV sorsára. Ehhez jó üzleti terv, átlátható gazdálkodás szükséges. Szabó Zsolt, az Együtt-PM dunaújvárosi politikusa, önkormányzati képviselő szerint az államosítás terve konkrét számok nélkül nem több egy újabb kommunikációs blöffnél.

Eközben az európai acéltermelés januártól májusig hat százalékkal csökkent a Yahoo! Finance adatai szerint. Az Európai Unió államaiban 2011-ben 177,7 millió tonna, 2012-ben viszont csak 169,4 millió tonna acélt gyártottak.

Földrészünkön az acél iránti kereslet 27 százalékkal, az ágazatban foglalkoztatottak száma pedig 10 százalékkal csökkent a válság előtti szinthez képest.

Eközben a világ acéltermelése 2012-ben 1548 millió tonnával, az előző évinél 1,2 százalékkal többel rekordot ért el. Ennek a mennyiségnek a 49 százalékát Kínában állították elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!