Hírek

2014.04.02. 19:55

Seres Mária: megmutatni a valóságot

Dunaújváros - Hatvanhét jelöltet tudott állítani a vasárnapi választásra a Seres Mária Szövetségesei (SMS) nevű civil szövetség, amelynek névadója szerdán Dunaújvárosban járt.

Gallai Péter

Fotó: Ónodi Zoltán

- Ön a 2009-es, népszavazási kezdeményezés révén lett országosan ismert, majd a 2010-es választásokon is megmérették magukat, Civil Mozgalom néven. Most meglepetésre készülnek, azaz parlamenti bejutásra.

- Öt évvel ezelőtt nem választásról beszéltünk, hanem nagyon sok magánszemély azt érezte, hogy amit a politikusok művelnek az felháborító. Azért, mert olyan kiváltságokat generálnak maguk körül, ami elfogadhatatlan. Akkor 605 ezren gondoltak azt, hogy aláírnak egy népszavazási kezdeményezést arról, hogy a honatyák a költségeikkel számoljanak el. Viszont a válasz, amit kaptunk, nagyon elgondolkodtató és a mai napig van üzenete. Ugyanis ezt a parlamentben ülő valamennyi képviselő úgy reagálta le, hogy semmi közötök a mi pénzünkhöz. Bennem akkor összeomlott valami, a hit és a bizalom a magyar jogrendben. Láttam azt, hogy a politika kontroll nélkül működik, ez hazardírozás. A társadalom felelőssége, hogy ne adja ki a kezéből a döntés jogát, ha olyan hordejerű kérdésekről van szó, ami mindannyiunk életét befolyásolja. 2010-ben nagy reményekkel indultunk, de hiányzott a tapasztalat, az országos szervezettség, akkor egy százalékot értünk el. Most, amikor mindenhol lehet voksolni a jelöltjeinkre, joggal gondoljuk azt, öt százalék felett leszünk. A kampányunk arra épít, hogy az igazságról beszéljünk és ne csak mi, hanem az összes többi párt is. Azért kell bekerülünk az ismert politikai szereplők mellé, mert megszokták, hogy nekik lehet hazudni. Mi lett ennek a következménye? Négymillióan mondják azt, nem érdekli őket a választás, senkinek nem hisznek, a fiatal generáció pedig totálisan hátat fordít ennek.

- Nagyon sok másik párt használja hívószóként azt, hogy ők is a kiábrándult választókat célozzák meg...

- A rendszerváltás óta nem a jó irányba megyünk. Egyik párt sem abban gondolkodik, hogy együttműködéssel próbálja rendbehozni ennyi idő hazugságait, mindenki azt hirdeti, neki van a legjobb programja, egyedül mindennek a tudója, képviselőik a legokosabbak. Mi ezzel szemben abban vagyunk különlegesek, hogy felelősen gondolkodva, a hátsó sorból előrelépve a problémákat nem a kampány kapcsán szedjük elő, hanem ezeket éljük a hétköznapokban. Ebben a közegben megjelenik egy csapat, aki nem lop, csal és hazudik. Attól, hogy bejutunk, nem leszünk korruptak.

- Tegyük fel sikerrel járnak, előbb-utóbb konkrét programmal, ötletekkel ki kell rukkolni, hiszen mégiscsak erre kíváncsi az ember.

- A voksolók nem ezek alapján, hanem érzelmi indíttatásból döntenek. A mi szakmai anyagunk kész, de most nem az a feladatunk, hogy ezt mantrázzuk. Majd üljünk le a többiekkel, szakemberekkel és fésüljük össze a terveket. Ezért is vagyunk mások, hogy nem ígérgetünk. Okos a magyar nép, mindenki tisztán látja mi a helyzet, csak egy baj van velük hitetlenek. Azt mondják: nagyon erős a Fidesz, nagyon elrontotta a baloldal, jön föl a Jobbik és ebbe nem lehet beleszólni... Mi tudjuk, hogy igen, mert ez egy társadalmi kényszer. Meggyőződésem, hogy négy év múlva nem lesz választás, ha a jelenlegi helyzet marad. Ezért is lesz fontos április 6-a, amikor eldöntheti a lakosság, hogy beenged a parlamentbe új erőt, aki azt mondja, hogy most ugyan riválisok vagyunk, de április 7-től munkatársai leszünk a többieknek. Az első napon arról fogunk beszélni, hogy telepítsenek hazugságvizsgálót az épületbe, s mint egy jó családanya, békét, konszenzust szeretnénk hozni. Jelenleg ez nem jó hangulatú ország, az emberek pedig nem boldogok, de az SMS ezen változtat és mosolyt csal az arcokra. Remélem, hogy a kibékíthetelen politikai harcokat fel tudjuk számolni az Országgyűlésben. Egy közvetítői szerepre jelentkezünk a lakosság és a pártok között. Ez lenne az a bizonyos népfelügyelet, a kontroll. A mérleg nyelve szerep szerintem nekünk van kitalálva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!