Hírek

2015.07.23. 14:47

Megnőtt a balesetek száma is - A nagy hőségben a közlekedők is tompábbak, figyelmetlenebbek

Dunaújváros - Az elmúlt napok sajnos nem teltek el úgy, hogy ne történt volna személyi sérüléssel járó baleset a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság területén. A héten még kitart a kánikula, kérik, most különösen figyeljünk oda egymásra!

Gallai Péter

Az utóbbi három-négy napban futószalagon történtek a balesetek Dunaújvárosban és a környékén, személyautók ütköztek, gyalogosokat, kerékpárosokat gázoltak, motorkerékpáros ütközött autóval. Németh Miklós őrnagy, a helyi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője azzal kezdte, hogy a napi két személyi sérüléses baleset a korábbi időszakokhoz képest kiemelkedő.

Az elmúlt napokban nem egy kerékpáros baleset is történt Fotó: Dunaújvárosi Rendőrkapitányság

- A napok óta tartó hőség most már meglátszik a baleseti statisztikákon is, sajnos ilyenkor tompábbak, fáradtabbak és bizony ingerlékenyek is vagyunk, ezen felül csökken a reakcióidő. Helyszínelő kollégáim szinte megállás nélkül dolgoznak, egyik helyről mennek a másikra. Ezen helyzetek ellen leginkább a figyelemfelhívással tudunk élni, arra kérve minden közlekedőt, hogy saját és mások épsége érdekében legyen óvatosabb. Egyébként ilyenkor a gyalogosokra is érvényes az, hogy kevésbé körültekintőek, a tiltott helyen való átkelésről nem is beszélve.

Németh Miklós osztályvezető türelmet és figyelmet kér

Az őrnagy azt is kiemelte, hogy ebben a hőségben mielőtt útnak indulunk, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és lehetőleg hűtött vízről. Nyáron, legyen szó főútról, autópályáról könnyen dugóba lehet kerülni, s ilyenkor nagyon fontos a kiszáradás elleni védelem.

- Amennyiben a sztrádán megáll a forgalom, nagyon kérem, senki ne induljon neki a leállósávon, mert tilos és balesetveszélyes. Tapasztalat, hogy sokan egy baleset helyszíne mellett elhaladva lelassítva elkezdenek bámészkodni, ezzel pedig szintén torlódást okoznak. Amennyiben műszaki, vagy egyéb okok miatt meg kell állni a gyorsforgalmi úton a leállósávban, akkor ki kell szállni a járműből, majd a szalagkorlát túloldalára álljunk, mert az álló járműbe belerohanhatnak tette hozzá Németh Miklós, aki azzal zárta: ha valaki úgy érzi segítségre van szüksége, bátran hívja a rendőrséget, vagy a közútkezelőt.

Sokan, sokat hibázunk, a közlekedésben is. E hibák jelentős része figyelmetlenségből, a megfogyatkozott koncentrációból és fegyelmezetlenségből ered. A hibák döntő többségét megússzuk épp bőrrel és már sietünk is tovább elkövetni egy újabb kis szabályszegést. Apró bűneinken hamar átlépünk, ám más hibázókat gyorsan és megfellebbezhetetlenül ítélünk el és meg. A közösségi oldalak jóvoltából bárki szemlézheti, hogy a nagyközönség egyes tagjai hogyan és miként mondanak ítéletet olyan közlekedési balesetekről, amelyek esetében a szakhatóság és a rendőrség is heteken, hónapokon át vizsgálódik. A véleményalkotás szabadsága szent és sérthetetlen, ám rögtönzött ítélethirdetés helyett inkább jussanak eszünkbe saját megúszott bűneink és hibáink.

Szabó Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!