Hírek

2015.11.20. 20:11

A Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság ülésén is téma volt a közvilágítás

Dunaújváros - A DBB legutóbbi ülését Kisapostagon rendezte meg, ahol a tisztújítás mellett fajsúlyos témák is szóba kerültek, a résztvevők hosszas eszmecserért folytattak a közvilágításról, s szóba kerültek megoldási javaslatok is.

Gallai Péter

Az összejövetelen Németh Miklós őrnagy, a DBB ügyvezető elnöke, Kőhalmi László c. főtörzszászlós, a DBB titkára mellett többek között jelen volt Illés Mihály alezredes, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára, Nagy Attila, Kisapostag polgármestere, Sztankovics László Dunaújváros önkormányzati képviselője, Debreczeni Tamás, a területfejlesztés vezető ügyintézője, de képviseltette magát a Magyar Közút Nzt., a KNYKK Zrt., a katasztrófavédelem és a polgárőrség.

Kőhalmi László, a DBB titkára vezette a kisapostagi ülést  Fotó: Braun Dorottya

A dunaújvárosi közvilágítás témaköréhez érve elhangzott: a DBB vezetői és Sztankovics László korábban tartottak már bejárást, amit a múlt héten megismételtek. Mint elhangzott: a helyzet nem annyira rossz, mint azt néhol hallani lehet, de vannak megoldásra váró problémák. Kőhalmi László kiemelte, szerinte a gyalogátkelőknél meg kell erősíteni a világítást, talán a legrosszabb a helyzet a Vasmű úton. Egyébként már történtek lépések, mert bizonyos helyeken erősebb lámpákat szereltek fel, majd megnézik, ez milyen eredménnyel járt.

Sztankovics László

Németh Miklós hozzátette, még a lámpacserék előtt, az év eleji zebráknál történt baleset miatt hárompontos javaslatot tettek az önkormányzatnak, amelyek meg is valósultak. Így a fényvisszaverő prizmák, az úttestre festett figyelmeztető ábrák és rázóbordák kiépítése. Az egészen biztos, ahol négysávos útszakaszok vannak, ott mindenképpen szükséges lenne kiegészítő fényforrás telepítése a zebrákhoz, ez tizenkettőt érintene. A statisztikák szerint is a legtöbb gyalogoselütés ezeken a helyeken történik tette hozzá.

Sztankovics László személyes tapasztalatra hivatkozva állította, a városban szerinte megfelelő a világítás, azonban azzal egyetértett, hogy a gyalogátkelőknél valamit ki kell találni, emellett ide sorolta a Béke téri buszpályaudvart is, ahol rengetegen megfordulnak, óriási a forgalom. Ő a kiegészítő reflektorokban látja a megoldást és kérte Debreczeni Tamást, hogy ezügyben tegyen lépéseket, de ha kell, akkor egyéni képviselői indítványként is beadja ezt az igényét. Azt is hozzátette: sajnos a városba telepített kandeláberek nagyon magasak, ez is hatással van a világítás hatásfokára.

Szóba került, hogy a kandeláberek közé lehete felfüggeszteni plusz fényforrást, de nem tudni, az elöregedett oszlopok elbírnák-e a súlyát. A Vasmű úti fák gallyazása is megoldás lehetne, mert több helyen benőttek az oszlopok közé. Debreczeni Tamás erre azt mondta, egyik ezért felelős kollégája a város az összes utcáját felmérte, s mindenütt, ahol a növényzet zavarja a lámpákat és megoldható, ott visszavágják őket. Azonban a Vasmű úti platánok olyan öregek, hogy nem lehet az egyik oldalát legallyazni, mert félő, hogy a súly elhúzza őket, vagy egy nagyobb szél könnyebben kidönti. Egyébként lassan elodázhatatlan lesz a növények cseréje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!