Hírek

2016.05.03. 16:40

Halmazelmélettől a trigonometriáig - Megoldható feladványok a matek érettségin

DH-összeállítás - A lapunknak nyilatkozó diákok többsége és a pedagógusok is megoldható feladványként jellemezték az idei közép szintű matematika érettségit. A szerdai kihívás: történelem.

MTI

Az MTI, az eduline.hu oktatási portálra hivatkozva már a matematika érettségi kezdete után szűk fél órával közölte: halmazelmélet, gráfos feladat és trigonometria is szerepelt az írásbeli tételei között.

Összesen 12 feladatot kaptak a diákok a matematika érettségi első részében. Ezekre 2-2 pontot lehet kapni.

A feladatlapon egyszerű egyenletek, logikai kérdések és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is várták a vizsgázókat. A matematika középszintű írásbeli vizsga megoldására 180 perc állt rendelkezésre a diákoknak. A vizsgatárgy emelt szintű írásbeli feladatsorán pedig 240 percen át dolgozhattak a diákok. Az írásbeli feladat itt is két részből állt, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt szintén tetszése szerint oszthatta meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között.

Vidám értékelés a matematika vizsga után a Széchenyi István Gimnázium bejárata előtt - lesz még miért izgulni az érettségizőknek (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A közép- és emeltszintű feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik.

- A tavalyi, nagyon nehéz feladatokat tartalmazó vizsga után izgultunk, hogy idén milyen próbatétel vár majd ránk, ám összeségében megoldható volt a matematika érettségi. Mindez sokunk számára komoly megkönnyebbülést jelent, hiszen a továbbtanulás és a felvételi szempontjából fontos, hogy jól sikerüljön a matek - értékelte a keddi kihívást lapunknak a Bánki középiskola végzőseinek kis közössége. Munkatársaink több városi középiskola előtt is kérdezték a fiatalokat, többségük elmondta, 60-70 százalékos eredménnyel már elégedett lenne.

Ma a történelem vizsgával folytatódik az érettségi. A írásbelik május 24-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 2., a középszintű szóbeliket június 13. és 24. között tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!