Hírek

2016.09.08. 19:55

Éles lőszerrel lövöldöztek Dunaújvárosban

Dunaújváros – A dunaújvárosi lőtéren tartották az Országos Rendőr Szolgálati Pisztoly Lőbajnokságot tizenhat csapat részvételével.

Balla Tibor

A versenyen a rendőrség hivatásos állományának tagjai adtak számot lőkészségükről, lövészeti – taktikai ismereteikről három kategóriában, egyéni- és csapatversenyben. A szépszámú versenyző mellett a megmérettetést megtisztelte jelenlétével a verseny szakmai védnökeként Vincze P. Márton , a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Rendészeti Szervek Kiképző Központjának (RSZKK) vezetője, a versenybíróság elnöke dr. Horpácsi Ferenc címzetes rendőr ezredes, a ROKK RSZKK kiképzési osztályának vezetője. A dunaújvárosi szakmai megmérettetés szervezőbizottságának elnökeként Vörös Ferenc ezredest, a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság rendészeti főkapitány helyettesét, a verseny védnökeként pedig dr. Varga Péter dandártábornokot, a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság vezetőjét köszönthették.

Az eseményt megtisztelte még Balázs Péter dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Lőrinczi Konrád, önkormányzati képviselő, Csapó Gábor, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola igazgatója, Zemankó Zoltán, igazgató helyettes, Méninger János, a Dunaújvárosi Lövész Sportegyesület elnöke, és a házigazda szerepében Suszter Tamás őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője is.

Mint Fehér Miklós alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának munkatársa elmondta, a verseny a rendőrség berkein belül zajló országos pontszerző bajnokság egyik eleme. Az Országos Rendőr Szolgálati Pisztoly Lőbajnokságon a 19 megyei főkapitányság és az országos hatáskörrel rendelkező szervek, mint az ORFK, a Készenléti Rendőrség, vagy a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság tagjai indulhattak. A versenyre 16 csapat nevezett idén. A pályákat a szervezők úgy állították össze, hogy a rendőröknek hasonló szituációkat kelljen megoldani, mint a hétköznapi életben - például egy elfajult családi veszekedésnél történő intézkedés, vagy amikor kényszerített helyzetből kell, hogy lőjön a rendőr. A példákat a mindennapi életből vették, mivel a szolgálat során bármikor előfordulhat, hogy lőfegyvert kell használniuk. Itt kockázat nélkül gyakorolhatják, amit szeretnek is, rendkívül népszerű a rendőrök körében a bajnokság. Az évente egyszer, mindig máshol megrendezett versenyen a különféle kategóriákba a szervezeti egységek a legjobb lövőiket nevezik a hat egyéni és egy csapatpálya teljesítésére, tehát akik megnyerik, ők a legjobbak a legjobbak között. Ez az elismertség a legnagyobb jutalom számukra, ráadásul aki a legjobban teljesít, az a legtöbb pontot kapja a pontszerző bajnokságban, amit az év végén, a másik három verseny pontszámaival egyesítenek, és országos győztest hirdetnek.

A pályák messze nem mondhatók könnyen teljesíthetőnek, hiszen akadt olyan, ahol a rendőrautóból kiszállással indult az imitált intézkedés, és egy ajtón keresztül ismeretlen terepre érkezett a versenyző, de volt olyan is, ahol a célzó rendőr szeme előtt egy lengő falap akadályozta a kilátást, sőt, olyan is, ahol az utolsó kilőtt célpont eldőlésével újabb néhány került elő.

Fejérből női kategóriában VI. helyezést ért el Sztikkné Magyar Erika százados, csapatversenyben pedig V. helyezést ért el a megyei csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!