Hírek

2014.01.07. 16:15

Megtalálják a jó célokat a mezőfalvi iskolában

A Petőfi Sándor Iskolafejlesztési Alapítvány közel 20 éve szolgálja a mezőfalvi gyerekek fejlődését. A kezdeti időkben csak néhány százezer forinttal induló szervezet mára ötmillióból gazdálkodhat.

Horváth László

Az iskola művészetoktatásban tanuló diákjai a karácsonyi műsorban. Középen: Erdélyi Kevin és Kovács Gábor

Az alapítványt ötfős kuratórium irányítja Szabó Zsolt, Feth Róbert, Márok Csaba, Szabóné Marika, valamint az alapítvány elnöke Deák
Károly, akit elmúlt időszakról és a jövő terveiről kérdeztünk.

- Új év, új remények... Milyen kilátások várhatóak az alapítvány működésében?

- A működésünk célja az oktatási intézmények, a művelődési ház, a szociális intézmények támogatása, a gyerekek testi-lelki fejlődésének elősegítése. Eszközökkel, rendezvényekkel igyekszünk széles körben kibontakoztatni az alkotó tevékenységeket, hiszen minden olyan programot felkarolunk, amiben szerepet kapnak a gyerekek. Munkánk során kiemelten figyelünk a tehetséggondozásra, azokra a gyerekekre, akiknél sokszor családi, vagy egyéb okok miatt nincs lehetősége a tehetség kiteljesedésének. A sok közül egy példa: Kiss Melinda tanulmányaihoz évek óta hozzájárulunk, aki operaénekesnek készül, és havonta húsz-ezer forint ösztöndíjban részesül. Természetesen ebből vissza is kapunk. Csodálatos hangját több közösségi rendezvényen hallgathattuk.

- Milyen forrásokból gazdálkodhat az alapítvány?

- A faluban és a környezetében élő vállalkozók, magánszemélyek adják össze a működéshez szükséges forrásokat. Pénzbeli vagy egyéb adományaikkal támogatják alapítványunkat. A másik nagy bevételi lehetőségünk az évek alatt hagyománnyá váló alapítványi bál. Mivel ez a báli szezon elejére esik, így báli szezonnyitó is. Az alapítvány folyamatosan keresi a lehetőségeket. A személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásaiból van még bevételünk, bár ez utóbbi egyre csökkenő, mivel nagyon sok szervezet között oszlik meg. Ha nem is tudjuk jelentősen növelni a rendelkezésünkre álló keretet, de szép eredmény a szintentartás is! Minden évben félünk, hogy egyre kevesebben jönnek el a bálunkra, aztán mi is meglepődünk, hogy évről évre rekordokat dönt a résztvevők létszáma.

- Távlati célok?

- Nagyon sok gyerek van ma Mezőfalván, aki jól teljesít. Fő célunk a felkutatásuk. Az év diákja, Iskolánk büszkesége, Az év pedagógusa és Az év közalkalmazottja elnevezésű díjaink kiváló lehetőségek a kiemelkedően teljesítők elismerésére, legyen az gyerek, vagy pedagógus. Ez utóbbira egyébként sajnos más forrás nincs is! em áll rendelkezésre! Minden évben ötszázezer forinttal támogatjuk az iskolában folyó művészetoktatást, ami enélkül ma már nem működne...

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!