Hírek

2015.05.13. 14:48

Tehetségnap és előadásdömping a helyi főiskolán

Dunaújváros - Tehetséggondozási programjáról és az abban cseperedő tudományos és kutatói munkákról tartott beszámolót szerdán a helyi főiskola.

Szabó Szabolcs

„Nem vitás, mindenki ezzel szeretne foglalkozni” – fogalmazott előadásának bevezetőjében Nyerkiné Alabert Zsuzsanna, a Rudas középiskola kémia-fizika szakos pedagógusa, egyben iskolájának Tehetségpontjának alapító-vezetője.

A pedagógus és mentor szerint amellett, hogy a tehetséges diákok felkutatása, motiválása és megfelelő pályára állítása inspiráló tanári feladat, a közép- és felsőoktatási szereplőinek egyben kötelezően választandó feladvány is. Hiszen az alapműködés fejlesztéséhez/fenntartásához plusz forintokat meglehetősen bajos szerezni, ám a tehetséggondozási programokon keresztül plusz forrásokat lehet bevonni. Ráadásul az oktatási intézmények kőkemény versenyt vívnak a diákokért/hallgatókért, e pályán kiemelt szerepe van a marketingnek és a reklámnak: a tehetséggondozás pedig varázsszóként működik.

Fotó: Ady Géza

Nyerkiné Alabert Zsuzsanna szerint mindezzel semmi gond, ha a tehetséggondozás ügyét felvállaló iskolák olyan programokat próbálnak kitalálni és működtetni, amelyek aránylag kevés háttérrel megvalósíthatók, hasznosnak bizonyulnak a szűkebb környezet számára is, plusz kézzelfogható eredményeket hoznak.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az utóbbi években a Rudas számos ilyen – lapunkban is korábban közölt – programot bonyolított (bonyolít) le. Így a rudasosok többek között már elkészítették iskolájuk zajtérképét, pontosan felmérték hol szökik el a hő az intézményből. A Rudas Tehetségpont kötelékében végez kutatásokat jelenleg a 11. évfolyamos – közgazdaságtan szakos – Turcsán Fruzsina, aki jól összerakott és érthető előadásban számolt be munkájának eddigi eredményeiről és a további tervekről.

A Tehetségnap címmel megrendezett konferencián Melkovics János mutatta be a Dunaújvárosi Főiskola szakkollégiumi rendszerét, és az erre épülő tehetséggondozási struktúrát. Dr. Palotás Béla, a DF rektorhelyettese pedig már az utóbbi hónapok remek eredményeiről is beszámolhatott a szépszámú hallgatóságnak, hiszen az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) fennállásának egyik legjobb eredményét produkálták a DF színeiben versenyző hallgatók.

A jövő OTDK dolgozatcsíráiról pedig már a szerdai szakmai találkozó délutáni szakaszában hallhattak a résztvevők, hiszen a szekcióüléseken a jelenlegi kutatási és tudományos munkákról adhattak számot a tehetséges hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!