Hírek

2016.01.19. 17:09

Megújul a városi Fabó Éva Sportuszoda

Dunaújváros – A legjobb hír, hogy a felújítás folytatódni fog, most készítik a terveket és keresik a pénzügyi forrást.

Pekarek János

Az idén harminckilenc esztendős létesítményben 1977-es átadása óta nem volt nagyobb korszerűsítés, gépészeti berendezéseit tekintve ma már egyedülálló Európában: akkori szóhasználattal élve: nyugatnémet gépeinek nincs párja a földrészen, és ez igen nagy feladat elé állítja az üzemeltetőket. Korábban többször tervezték már a felújítást, de sosem sikerült elég pénzt összeszedni az egész épület és gépei átépítéséhez. Az idén nyáron egy új stratégia jegyében fokozatos felújításba kezdtek. A fedett rész melletti terasz átépítésével kezdődött a munka. A lépcsős, vasbeton terasz szigetelése végtelenül elhasználódott már, és ez nem csupán esztétikai problémákat okozott, hanem az alatta lévő gépház működését is veszélyeztette már a sorozatos beázások következtében. Ezért az önkormányzat megrendelésére első ütemben felszedték a terasz szigetelését, majd felhordták az új fedő- és szigetelőréteget, újrafestették a területet, külön színnel jelölve a lépcsőket. A terasz felújítása a napokban elkészült – s akkor már folyt a belső, ötven méteres, nyolc sávos, 180 centiméter mély sportmedence felújítása is. Decemberben ideiglenesen lezárták ezt a medencét, mivel fel kellett újítani azt a gátat, amely két, külön használható részre választja azt.

Hajdu János, a Fabó Éva Sportuszoda gépészeti csoportvezetője mutatja az uszoda teraszának új fedő- és szigetelőrétegét

Az egyik rész 33 méteres, 180 centi mély, a másik pedig egy 16 méteres, szabályozható mélységű: 30, 60, 90 vagy 125 centiméter mély vízben fürödhetnek a vendégek. A szakemberek megfelelő megoldást találtak az emelőberendezés korszerűsítésére: teljes egészében kicserélték a hidraulikát, a szabályozó és vezérlőegységgel együtt. A rendszer biztonságosan működik. Emellett kitakarították a nagymedencét, kijavították a burkolatát és friss vízzel töltötték fel. A korszerűsítés folytatódni fog, elsősorban a tető és a nyílászárók felújítására lenne szükség: azok is egy híján negyven esztendősek, erősen elhasználódtak, a belső álmennyezet egy része már jelentősen károsodott is. Felújításuk aligha halasztható tovább. Ám nem csak a pénzügyi források biztosítása igényel alapos tervezést, hanem a műszaki kivitelezés és annak időzítése is. Műszaki kérdésekben járatlanok számára is egyértelmű, hogy a felújítást aligha lehetséges elvégezni az uszoda folyamatos üzemelése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!