Hírek

2017.04.11. 18:20

Megújulnak a Fejér megyei utak

Szabadegyháza - Régóta várt beruházás válik teljessé azzal, hogy elkészül a Dunaújvárost Székesfehérvárral összekötő 62-es főút Szabadegyháza Ipartelepet elkerülő szakasza.

Várkonyi Zsolt

A helyszínen találkoztunk Varga Gáborral, a térség, az 5. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselőjével, aki a Fejér megyei fejlesztések miniszteri biztosa is egyben.

Régóta várt beruházás válik teljessé azzal, hogy 2018 nyarára elkészül a Dunaújvárost Székesfehérvárral összekötő 62-es számú főút Szabadegyháza Ipartelepet elkerülő szakasza is. A helyszínen találkoztunk Varga Gáborral, a térség, az 5. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselőjével.

A képviselő lapunk kérdésére válaszolva, mely szerint miért kellett ennyit várni ennek a szakasznak a megépítésére, elmondta: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. egy birtokvita miatt nem tudott korábban megállapodni, de mára ez már sikerült.

Az uniós forrásból támogatott 62-es főút burkolatának megerősítése és szélesítése Székesfehérvár és Dunaújváros között öt szakaszban valósul meg - jelentette be néhány évvel ezelőtt többek között a Fejér megyei Kormányhivatal akkori kormánymegbízottja, dr. Galambos Dénes, aki ma a 4. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője.

Varga Gábor országgyűlési képviselővel a 62-es főút Szabadegyháza Ipartelepet elkerülő szakaszának építésén jártunk. A beruházás 3,2 milliárd forintból 2018 júliusára valósul meg  Fotó: Ady Géza

Varga Gábor már a helyszínen járva elmondta, a 62-es felújítása azért is nagyon fontos, mert a keletről érkező tranzitforgalom a dunaújvárosi Pentele hídnál lép be Fejér megyébe, és a 62-esen keresztül jut el Székesfehérvárig, ahol a 8-as számú főúton vagy a 81-esen haladnak tovább Európa nyugati része felé. A 62-es számú főút többi szakaszának felújítása elkészült már, amelynek régi burkolata még a 60-as években épült 5-6 méter szélességben.

A szabadegyházi 2,9 kilométeres elkerülő szakasz költsége meghaladja a három milliárd forintot, elkészülte után a szegéllyel együtt 12 méter széles és 11,5 tonnás teherbírásúra erősített burkolatú út építése - az eredeti terveknek megfelelően - 2018 júliusában fejeződik be.

Arra a kérdésünkre, miért kellett ennyit várni ez utóbbi szakasz megépítésére, Varga Gábor elmondta, hogy az előbb Perkátát, majd a Seregélyest tehermentesítő megkerülő út után sorra kerülő szabadegyházi szakasznál egy birtokvita miatt nem tudott időben megállapodni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a területet tulajdonló magánszemélyekkel. Végül ezek a tárgyalások eredményre vezettek, és a lehető legjobb nyomvonalat sikerült kialakítani. Itt volt egy jelentős determináltság, hiszen a gyárat nem igazán lehetett a déli oldalról megkerülni, ezért a forgalmat a település és a gyár között kellett elvinni úgy, hogy a vasúti forgalom egy kötöttpályás tényező. Ugyanakkor a földtulajdonosok érdekeit is figyelembe kellett venni, így a mezőgazdasági területek megközelíthetőségét is, hiszen mindenki szeretne jelentős kerülő nélkül eljutni a saját földjére.

Fejér megye autóútjai közül idén mintegy 53 kilométernyi szakasz újulhat meg. Varga Gábor lapunknak elmondta, meg kell különböztetnünk források és nagyságrend szerinti útépítéseket. Alapvetően egyrészt az EU által támogatott, úgynevezett TOP-os beruházásokról, valamint az országosan megvalósuló 100 milliárd forintos útfelújítási program Fejér megyére jutó projektjeiről beszélhetünk. Mindezek az előzetes terveknek megfelelően ütemezetten valósulnak meg.

Ugyanakkor a Modern Városok Program keretében a miniszterelnök, amikor Dunaújvárosban járt, a város vezetésével, Cserna Gábor polgármesterrel, valamint a térség vezető politikusaival, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselővel és dr. Dorkota Lajossal, a MEKH elnökével megegyeztek abban, hogy a bejáró utakat is megcsinálják. Vagyis a Dunaújváros - Sárbogárd út első részeként felújítják a Mezőfalva - M 6-os szakasz körforgótól körforgóig érő részét, és ezzel együtt az M6 és a 6-os út közötti részt is hazai forrásból. E program keretében ezt követően megépül majd a Mezőfalvától Sárbogárdig vezető út is, ebbe ez utóbbi belterületi főút szakaszát is beleértve. Megépül a Cece és Paks közötti út is. Ezekkel az infrastrukturális fejlesztésekkel könnyebb lesz elérni a nagy ipari foglalkoztatókat döntően Fejér megyén belül, de azon kívül is, összegezte beszélgetésünket a képviselő.

Fejér megye egyik legforgalmasabb útvonalán, a 62-es főúton Székesfehérvár és Dunaújváros között, az építendő szabadegyházi megkerülő úton ki kell alakítani: egy száz méter hosszú, különszintű kereszteződést a Budapest-Pusztaszabolcs-Dombóvár vasúti fővonal felett, két, balra kanyarodó sávos közúti csomóponttal. Három, szintbeli közúti kereszteződést, az ipartelepi kapcsolatot biztosító 125 méter hosszú, kétszer egy sávos csatlakozó utat, 512 négyzetméternyi zajárnyékoló falat, valamint egy lakótelepi feltáró út szélesítését, közműveket, út menti fásítást, víztelenítést.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!