Hírek

2015.04.08. 14:33

Megváltozna az utcák neve - Április végéig várják a lakók véleményét

Mi legyen az új neve azoknak az utcáknak, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia véleménye szerint aggályosak. Az önkormányzati bizottság javaslatai alapján várják a lakók véleményét!

Körmendi Erzsébet

A hatályos jogszabályok értelmében ugyanis közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét sem, amely ezen rendszerre közvetlenül utal. A törvényt minden településnek be kell tartania: a névváltoztatás tehát kötelező. Dunaújváros önkormányzatának tíz olyan közterületet kell átneveznie, amely problémás.

Az önkormányzat utcanév bizottsága az Úttörő és Kisdobos utcát például egyesíteni javasolja Bárdos Lajos elnevezéssel. A Gorkijból Széchenyi István, a Károlyi Mihályból pedig Krúdi Gyula sor lenne, a Zalka Máté utca elnevezése Weöres Sándor, a Majakovszkij Gyárkapu út lenne. A Marx Károly térre vonatkozó javaslat: Blaha Lujza tér. A Rózsa Ferenc udvar csak Rózsa udvar maradna, a Ságvárit megváltoztatnák Bóna Istvánra, a Tanács utca pedig házszámrendezéssel az Erkel kerthez csatlakozhatna.

A lakossági véleményeket április 30-áig várják Dunaújváros hivatalos weboldalán, az erre a célra létrehozott aloldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!