Hírek

2014.11.27. 18:35

Megváltozott a forgalmi rend - A Papírgyári és 6-os út kereszteződésében csökkent a sebességhatár is

Dunaújváros - Mivel több baleset is történt az elmúlt időszakban a Papírgyári út és a hatos főút kereszteződésében, ezért forgalomtechnikai változások történtek a helyszínen. A legfontosabb, hogy a Dunaföldvár felőli külső sávot jobbra kanyarodóvá alakították át.

Gallai Péter

Az útkereszteződés - amelynek főúti része a Magyar Közút Nzrt., a Papírgyári úti ága pedig Dunaújváros kezelésében van - forgalmi rendjének felülvizsgálatát Dunaújváros polgármesteri hivatala kezdeményezte, amelyet július közepén a helyszínen tartottak. A megbeszélésen rövidtávú és hosszabb előkészítést igénylő megoldásokat határoztak meg a részt vevő hatóságok és közútkezelők, amelyek nemrégiben életbe is léptek.

A főúti útszakasz fenntartója a Magyar Közút Nzrt., a társaság itt elsőként 70 kilométer per órás sebességkorlátozás vezetett be, ezzel egyidejűleg a kereszteződés balesetveszélyességére figyelmeztető, sárga alapú, veszélyt jelző táblákat is elhelyezett Budapest és Dunaföldvár felől.

Dunaföldvár felől a külső sávból csak kanyarodni lehet, amire  táblák is felhívják a figyelmet

A Magyar Közút kommunikációs osztálya kérdésünkre elmondta: a részletes tervezés után a kereszteződésben a forgalmi helyzet javítása is cél volt. Ennek során Dunaföldvár irányából a külső forgalmi sávot jobbra kanyarodó sávvá alakította társaságunk. Ezzel a Papírgyári út torkolata előtt Budapest felé vezető két sáv helyett csak egy használható, a külső sávon forgalom elől elzárt terület alakult ki. Így javul majd a csomópont felismerhetősége, a kanyarodó járművek vezetőinek pedig kevesebb sáv forgalmát kell figyelniük. Hosszú távú megoldásként a felülvizsgálat résztvevői javasolták a kereszteződés körforgalommá való teljes átépítését is. Dunaújváros Megyei Jogú Város településszerkezeti terve tartalmazza a csomópont fejlesztését, illetve a déli iparterület fejlesztésére korábban készített rendezési terv közlekedési alátámasztó tanulmánya is meghatározta ezt. A körforgalom létesítése azonban már nem tartozik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési-fenntartási feladatainak körébe. Társaságunk javasolja az önkormányzat és az érintett, érdekelt cégek együttműködésében megvalósítani a körforgalmat, az ehhez szükséges szakmai támogatást és együttműködést a Magyar Közút biztosítja - fogalmaznak tájékoztatásukban.

A beruházással párhuzamosan a Papírgyári úton az önkormányzat is felújíttatta a már teljesen lekopott felfestéseket. A közútkezelő a főúton a forgalomtól elzárt területet még a burkolatba épített prizmákkal is megjelölte, hogy rossz látási viszonyok között is észrevegyék a közlekedők: egyenesen nem haladhatnak tovább.

A körforgalom létesítésével kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t is, esetleg az ő terveik között szerepel-e a fejlesztés. Ott az alábbit közölték: Információink szerint Dunaújváros rendezési tervében szerepel a csomópont átépítése, azonban a NIF Zrt-nek jelen pillanatban erre vonatkozó elrendelése nincs.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!