Hírek

2015.11.27. 20:55

Megyei szintre is kiterjesztenék a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat programját

Dunaújváros – Az ország minden településének csak ajánlani lehet azt a képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot, amelyet a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat működtet.

Gallai Péter

Ennek bemutatására és megyei szintű kiterjesztési lehetőségére szervezett a DRNÖ és a Fejér Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat konferenciát pénteken a városházán, amelyen jelen volt többek között dr. Dorkota Lajos, Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hivatal elnöke, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója, Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nagy Zoltán Dunaújváros rendőrkapitánya, Somogyi Balázs Perkáta polgármestere, a megyei közgyűlés tagja, valamint a járási és kormányhivatal képviselői és a közreműködő partnerek.

Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere köszöntőjét azzal kezdte, a napokban Hosszú János, a DRNÖ vezetője a Belügyminisztériumban egy országos pályázat első díját vehette át az önkormányzattal való együttműködésért. Sőt, a Territora Innovációs Díjat „Közösség kategóriában” szintén elnyerték.

– Büszkék vagyunk arra, hogy példaértékű az a modell, amelyet Hosszú János és munkatársai megteremtettek a településen. Annyira, hogy a megyei politikusok felkérték, a helyi sikereket Fejér egészére terjesszék ki – mondta és kiemelte: az általánosítás és előítélet jelenségét jelentősen csökkentette, hogy Dunaújváros utcáit és tereit folyamatosan és nagy létszámban roma és nem roma, hátrányos helyzetű emberek együtt tartják tisztán. Hozzátette: számítanak rájuk és ők is számíthatnak a város vezetésére.

Fontosnak tartja, hogy a program résztvevői tanulhatnak és képezhetik magukat, ezzel esélyt kapnak be-, vagy visszakerülni a munkaerő piacra. Mi több, elsajátítják az alapvető együttélési és viselkedési normákat, értékeket, magatartást. Megtanulják a konfliktusok kezelését, megértik, elfogadják az együttélés írott és íratlan szabályait.

Ezt követően Hosszú János köszönetet mondott mindazoknak, akik a kezdetektől segítették, támogatták őket.

– Amikor először megkerestük a város vezetését, próbáltuk jelezni, szeretnénk véget vetni a babgulyásfőző időszakoknak. Akkor fogalmaztuk meg a közfeladat ellátáson alapuló, képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot és teljes támogatásukról biztosítottak minket. Az önkormányzat anyagi, jogi és tárgyi feltételek biztosításával megoldottá tette a nemzetiségi önkormányzat fenntartását. Majd a nonprofit cég létrehozásával már szerződést tudtunk kötni a DVG Zrt.-vel és más partnerekkel a foglalkoztatásra, képzésre – kezdte prezentációját az elnök, aki számokkal is szolgált, például idén közel háromezer köbméter szeméttől szabadították meg a várost a munkatársaik, ami hatalmas eredmény, csak köszönet és tisztelet jár ezért.

Hosszú János aláhúzta, OKJ-s és akkreditált tanfolyamokat is hirdettek, ennek révén többen főállást kaptak. Ezen felül hiányszakmákban szerveznek oktatást, a diákoknak is tudnak munkalehetőséget biztosítani, sőt, a pótvizsgára kényszerülő tanulóknak is segítenek a felkészülésben pedagógusok bevonásával. Kiemelten kezelik a konfliktusok megoldását, ezzel is elősegítve a társadalom békés egymás mellett élését.

– Az együttműködő partnereknek csak köszönet jár azért, hogy átérezték, gyönyörű, de egyben nagyon nehéz feladat embereken segíteni. Ám elég csak egy olyan rászoruló szemébe belenézni, aki hálásan megköszöni, hogy tudtunk neki munkát, kenyeret adni.

Az elnök összegzőjéből kiderült, 2002 és 2015 között tizenkét főállással biztosították, azt, hogy városi szinten 360 főnek adtak munkát, képzésben pedig 669 alkalommal álltak rendelkezésre. Ezen felül 410 embernek egészségügyi szűrővizsgálatokat is biztosítottak.

Majd szó esett a jövőről is: a tervek közöt szerepel népkonyha indítása, ami naponta háromszázötven rászorulónak jelentene meleg ételt. Emellett külföldre értékesítenének kézműves termékeket, ezekre Németországból már van is érdeklődés. A felkérés alapján a programot szeretnék megyei szintre is kiterjeszteni, ehhez járási és önkormányzati tájékoztatókat tartanak, a kormányhivatal mellett bevonva a települési vállalkozásokat.

Az esemény végén a jelenlévő partnerek képviselői mondták el tapasztalataikat, véleményüket a programról. S kivétel nélkül csak elismerésüket fejezték ki a tevékenységről.

Országos szintre kell terjeszteni

Dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke, Dunaújváros és a megye díszpolgára is sokat segített a program elindulásában.

Lapunknak így nyilatkozott: – Amikor a program évekkel ezelőtt elindult, akkor Hosszú János kérte a segítségemet. Az nagyon fontos, hogy amikor eljött hozzám, akkor magának nem kért semmit, hanem mindig feladatot vállalt és elmondta, mit tesz mellé. Azért bíztam benne a kezdetekkor, mert ismeretségünk már jóval korábbra tehető, így biztos voltam benne, hogy a közösségért kér és tesz. Úgy néz ki, jól döntöttünk.

Dr. Dorkota Lajos arról is beszélt, hogy a pénteki bejelentés, miszerint szeretnék megyei szintre kiterjeszteni ezt a mintaprogramot, szintén támogatandó elképzelés, de még ennél is tovább lehet lépni.

– Ezt a kezdeményezést országos szintre kell emelni. Kérni fogom Hosszú Jánost, hogy ebből az anyagból, amit ma itt előadott, hozzám is juttasson el egy példányt. Ezt pedig még a jövő hét folyamán megpróbálom személyesen átadni Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Mert úgy vélem, ez a program megéri azt, hogy országos támogatásban részesüljön. Azaz, ne csak Dunaújvárosban és a megyében, hanem a többi önkormányzatban is létezzen. Mert ez az a program, amiről nem csak beszélünk, vagy pénzt adunk rá és semmi sem történik, hanem pont fordítva, értékteremtő eredménye van.

Lenyűgöző az, amit elértek az újvárosiak

Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója azt mondja, egészen elképesztő és lenyűgöző az az eredmény, amit elértek a programmal.

– A kormányhivatal részéről is mindent megteszünk, hogy a roma nemzetiségi önkormányzatokkal az együttműködés a lehető leghatékonyabb, legjobb legyen és elérje a célját. De ilyen szintű, ennyire összeszedett és rendkívül sokrétű programot még soha nem láttam. Látszik, hogy rengeteg munka van benne, igen alaposan átgondolt, nem légből kapott ötletekről és nem csak egy látványtevékenységről van szó. Egyszóval lenyűgöző.Dr. Tanárki Gábor egy amerikai író szavai idézte: A kimagasló teljesítmény a kimagasló elkötelezettségből származik. Jelen esetben is erről van szó, úgy gondolom, ez a titok nyitja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!