Hírek

2015.05.28. 14:16

A volt szovjet laktanya területén bizonyíthatták rátermettségüket a tűzoltók

Dunaújváros - Különleges versenypályát alakítottak ki a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók a megyei kollégáknak a szakmai versenyre.

Körmendi Erzsébet

- Nem a szigorú szabályokra építettünk, de azért szabályok figyelembe vételével alakítottuk ki a versenypályát. A gyakorlati feladatok meglepték a versenyzőket - mondta Orosz Csaba, Dunaújváros tűzoltóparancsnoka, aki az egyik fő szervezője volt a Dunaújvárosban  megrendezett megyei tűzoltó szakmai vetélkedőnek. A volt szovjet laktanya területén, az Inkubátorház melletti romos épületben bizonyíthatták rátermettségüket a csapatok.

A versenyen a hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltó-parancsnokságok hat fős csapatai vettek részt - hét csapatban összesen negyvenketten versenyeztek. A vetélkedő egy elméleti tesztsor és egy összetett gyakorlati (tűzoltási és műszaki mentési) feladat végrehajtásából állt. Külön értékelték a résztvevők egyéni és csapateredményét. A gépkocsivezetők a tűzoltóautókkal rutinpályán is bemutatták tudásuk és ügyességük legjavát.

A romos épületben imitált tüzet is el kellett oltaniuk a versenyzőknek, a megye lánglovagjainak a szakmai gyakorlaton
Fotó: Ady Géza

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által Dunaújvárosban megrendezett megyei tűzoltó szakmai vetélkedő elméleti fordulóval kezdődött a helyi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon. A csapatoknak, versenyzőknek tesztet kellett kitölteniük, amelyben természetesen a munkájukkal, a katasztrófavédelemmel és a tűzoltással, mentéssel kapcsolatos kérdések szerepeltek. A laktanya azonban csak az első, ráhangolódást segítő állomáshely volt. A bemelegítő kérdések után ugyanis járműre pattantak a lánglovagok, mert várták őket a gyakorlati feladatok a volt szovjet laktanya területén.

Elsőként a KRESZ rutinpályán kellett a gépkocsikkal bizonyítaniuk. Utána pedig olyan feladatokat kaptak, amelyeket az életben számtalanszor kell megoldaniuk műszaki mentés közben: farönköt fűrészeltek, vasat vágtak ketté – vihar után számtalanszor kell a kidőlt, letört fákat eltávolítaniuk, balesetkor pedig a gépkocsi roncsai közül kiszabadítani utasokat, sérülteket... A folytatás is a napi teendőket imitálta, mégpedig kalandos módon, hiszen a tűzoltási tereppályát az Inkubátorház melletti, még felújításra váró, romos épületben alakították ki a szervezők. A versenyzőknek először az épületet kellett felderíteniük, majd abban különböző feladatokat megoldani, időre. Mentettek ki sérültet a lángoktól veszélyeztetett területről, és természetesen az imitált tűz megfékezése sem jelentett gondot a csapatoknak.

A sikeres megyei tűzoltó szakmai verseny is része volt a város közbiztonsági hónapjának, a Biztonságunk Európában és térségünkben című programsorozatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!