Hírek

2015.06.24. 13:49

Meleg ebéd, tanszer - Kétféle támogatással is segíti a város a családokat

Dunaújváros - A tízezer forint beiskolázási támogatást az első osztályosok szülei kérhetik, rászorultsági alapon.

Körmendi Erzsébet

– Az intézmények gyermekvédelmi felelősei és a tankerület szakemberei állították össze a listát, amely alapján Dunaújváros 300 gyermek ebédeltetését tudja megoldani a nyári szünetben, a minisztériumtól kapott 6,5 millió forint keretből. Ha még felmerülnek jogos igények, akkor a DVG Zrt. a Fészek Tanétterem segítségével vállalta, hogy biztosítja az étkeztetést a háromszázon felüli rászorulóknak. A pályázati anyagban vállalni kellett, hogy az alapanyagok 30 százalékát a település vonzáskörzetében, termelőktől szerzi be az étkeztető – hangzott el a tegnapi polgármesteri tájékoztatón. Megtudtuk azt is, hogy Jovány Barbara sem marad ebéd nélkül a nyáron, amíg zárva lesz a Dózsa iskola konyhája, ahol eddig gondoskodtak az ételéről. A vakációs időszak alatt munkanapokon a Campus Étterem, hétvégén pedig a DVG Zrt. kiszállítja a vak lány lakására a meleg kosztot.

A beiskolázási pénzt július 3. és szeptember 30. között igényelhetik a szülők. A kérelmek elbírálása folyamatos – ne hagyják az utolsó pillanatra –, a 10 ezer forintot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 10 napon belül postán utalja az önkormányzat.

A gyermekek nyári étkeztetéséről, valamint az iskolakezdési támogatásról volt szó a polgármesteri sajtótájékoztatón. Cserna Gábor pozitívumként értékelte ezeket a segítségnyújtásokat.

Cserna Gábor polgármester a tájékoztató előtt elmondta azt is - napirenden kívül, - hogy a közelgő köztisztviselői nap alkalmából egy havi illetményt utaltak el Dunaújváros köztisztviselőinek, valamint a polgármesteri hivatalban más munkakört betöltőknek munkájuk elismeréseként. A keretösszeg be volt tervezve az önkormányzat idei költségvetésébe.

Majd a gyermekek nyári szociális étkeztetéséről és az iskolakezdési támogatásról beszélt a városvezető.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden településnek lehetőséget adott arra, hogy pályázati támogatást nyerjen el a gyermekétkeztetésre. Dunaújváros közgyűlése májusban rendkívüli ülésen döntött a pályázat benyújtásáról. Jogosultnak számított az önkormányzat, ha vállalta, hogy a nyári időszakban ingyenes ebédet biztosít az arra rászoruló bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános iskolásoknak. Helyben az intézmények gyermekvédelmi felelősei és a tankerület szakemberei állították össze a listát, amely alapján Dunaújváros 300 gyermek ebédeltetését tudja megoldani a nyári szünetben, a minisztériumtól kapott 6,5 millió forint keretből. Ha még felmerülnek jogos igények, akkor a DVG Zrt. a Fészek Tanétterem segítségével vállalta, hogy biztosítja az étkeztetést a háromszázon felüli rászorulóknak. A pályázati anyagban vállalni kellett, hogy az alapanyagok 30 százalékát a település vonzáskörzetében, termelőktől szerzi be az étkeztető.

Cserna Gábor polgármester elmondta azt is, hogy a DVG felújítja Jovány Barbara otthonát. Fotó: Ady Géza

Jovány Barbara sem marad ebéd nélkül a nyáron, amíg zárva lesz a Dózsa iskola konyhája, ahol eddig gondoskodtak az ételéről. A vakációs időszak alatt munkanapokon a Campus Étterem, hétvégén pedig a DVG Zrt. kiszállítja a lakására a meleg kosztot. A város vagyonkezelő cége vállalta azt is, hogy felújítja a vak lány lakását.

Vargáné dr. Sürü Renáta jegyző folytatta az önkormányzat aktuális segítő programjainak az ismertetését, mégpedig a beiskolázási támogatással, amelyről 2008-ban alkotott rendeletet a közgyűlés. Az első osztályosok szüleit, törvényes képviselőit illeti meg 10 ezer forintos beiskolázási hozzájárulás, rászorultsági alapon. Feltétel, hogy a szülő(k)nek és a gyermeknek is dunaújvárosi lakóhellyel kell rendelkeznie. A támogatást kérvényezni kell a polgármesteri hivatal szociális osztályán (B-épület földszint), igazolni kell a rászorultságot, valamint azt is, hogy a gyermek felvételt nyert az első osztályba. Tanévkezdés utáni kérelmezés esetén az iskolalátogatási igazolást kell csatolni. Az jogosult a segítségnyújtásra, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 300 százalékát (85.500 forintot), egyedülállók esetében a 350 százalékát (99.750 forintot). A beiskolázási pénzt július 3. és szeptember 30. között igényelhetik a szülők. A határidő jogvesztő. A kérelmek elbírálása folyamatos ne hagyják az utolsó pillanatra , a 10 ezer forintot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 10 napon belül postán utalja ki az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!