Hírek

2017.07.20. 17:25

Bejöttek a jóslatok: egyre melegebb az időjárás

A nyaralóknak ideális az időjárás - már amennyiben vízparton üdülnek. De lassan közeledik a hűvös idő...

Pekarek János

Bár ne lett volna igazunk: se az időjósoknak, se nekünk, akik idéztük az ő, hőségről szóló előrejelzéseiket...

De azzal kell szembenéznünk, ami van: csütörtökön déltájban harmincöt Celsius-fokos hőmérsékletet mutattak Dunaújvárosban az árnyékban lévő hőmérők - a nem árnyékban lévőkről jobb nem is beszélni.

A hőségben szolgálatba áll a dunaújvárosi locsolóautó

Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár július 20-án (csütörtök) nulla órától július 23. (vasárnap) 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki tegnap. Pénteken ugyanis még melegebb várható: a hőmérséklet játszi könnyedséggel elérheti a harminchét fokot is!

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a meleg időjárás idején fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását. Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Az egyéni védekezés mellett a közösségi védekezést sem árt elhanyagolni a hőség ellen. A város utcáit például szinte megállás nélkül járja a locsolóautó, ami nemcsak azért jó, mert sokunkban gyermekkori nosztalgiát kelt, hanem azért is, mert a párolgás némileg hűsíti a levegőt - és útjaink állapotának szempontjából különösen fontos, hogy óvja az aszfaltburkolatot a túlzott felpuhulástól és a tönkremenéstől: a lágy aszfalt könnyen felgyűrődik, különösen a buszok alatt, amikor fékeznek, valamint a jelzőlámpáknál az ott fékező járművektől.

A jó hír az, hogy a hét végén, jövő hét elején állítólag már hűvösebb lesz, és a nyaralóknak már most is jó.

Továbbá (nem vicc!) vizünk van elég és elég jó minőségű is. Kalifornia államban például locsolási és vízmedence-töltési tilalom van az általános vízhiány miatt: a víztározók szintje drámai mértékben csökkent. Néhol külön adókat kell fizetni a szökőkutak működtetéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!