Hírek

2014.12.08. 18:15

Befejeződött a kukorica betakarítása

Dunaújváros - Túl a kukoricán, de a mélyszántáson innen: mezőgazdasági szünet legfeljebb karácsonytól...

Pekarek János

Befejeződött! Mármint a kukorica betakarítása, tudtuk meg Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől.

Háromszázhúsz hektárról aratták le a takarmánynövényt, nagy nehézségek árán, mivel rengeteg eső esett éppen a betakarítási időszakban ahogyan minderről rendszeresen beszámoltunk lapunkban. Ennek ellenére a kukorica szépen termett: hektáronként mintegy kilenc tonnát adott. (Igaz, arról is cikkeztünk a napokban, hogy e jó termés erősen csökkentette a piaci árakat...)

Mindenesetre a mezőgazdászok megtették, amit tenniük lehetett: kedden talán már a szárítóból is kikerül az utolsó mázsa termény, és ezzel erre az évre elfeledhetik a kukoricát!

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem is lesz már tennivalójuk az ünnepekig a földeken. A vetésekkel ugyan már régen készen vannak, az utolsó vetés is kizöldült, és bár vannak úgynevezett víznyomásos területeik, mint felvételünkön is látható azért nem az a jellemző, hogy hektárszámra állnak a vízben a hajtások.

Viszont: négyszáz hektáron zajlik az őszi mélyszántás! Azaz zajlana, ha az eső engedné. Készenlétben állnak gépek és emberek, hogy az első adandó alkalommal befejezzék ezt a munkát: talán karácsonyig sikerül...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!