Hírek

2015.04.27. 11:44

Menekülés a káoszból

Naponta ezrek indulnak meg Európa felé egy jobb élet reményében. A menekültügyben közös cselekvési tervet fogalmaztak az EU-tagállamok vezetői.

FOGOLYSORS Az emberkereskedők kegyetlenségéről számoltak be az illegális bevándorlókat szállító és Líbia partjainál a múlt héten vasárnap felborult hajó túlélői az ügyben vizsgálatot indító szicíliai ügyészségnek. A baleset 27 túlélőjét a szicíliai Cataniába szállították. Az olasz ügyészségnek tett beszámolóik szerint a Líbiából indult és az olasz partok felé tartó 20-30 méter hosszú halászhajón embertelen kegyetlenség uralkodott . A számos különböző afrikai országból Líbiába érkezett menekülteket először a fővároshoz, Tripolihoz közeli egyik tanyán tartották fogva; 1000-1200 embert, akiket botokkal vertek, ha nem engedelmeskedtek. Többen belehaltak a bántalmazásba és nélkülözésbe.

A Földközi-tengeren való átkeléshez először teherautókkal a líbiai tengerpartra vitték őket, majd innen gumicsónakokkal szállították az embereket az útra kiválasztott halászhajóra. A túlélők elmondták, hogy egy fiatal fiú felállt a gumicsónakban és elmozdult a helyéről, ezért lelőtték és holttestét a tengerbe dobták. A halászhajó a líbiai partoktól 110 kilométerre borult fel. Az ügyészség szerint a balesetet az okozta, hogy a vízi jármű határtalanul tele volt zsúfolva , és a hajót irányító emberkereskedő rosszul manőverezett. Háromszor is nekiütközött a bevándorlók segítségére siető portugál teherhajónak. A becslések szerint a halászhajóra több mint 750 embert szorítottak fel. A túlélők elmondták, hogy az őket kísérő két emberkereskedő a halászhajóról mobiltelefonos kapcsolatban volt a líbiai emberkereskedő szervezet vezetőivel. A két férfi a túlélők között érkezett meg Szicíliába, ahol őrizetbe vették őket. A hajón utazó illegális bevándorlók fejenként 1000-7000 euró (300 ezer és 2,1 millió forint) közötti összeget fizetettek az olasz partokra való eljutásért. A több mint 750 ember közül mindössze huszonnégy holttestét találták meg.

ILLÚZIÓK HELYETT Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó arra figyelmeztetett, hogy senkinek nincsenek illúziói abban a tekintetben, hogy a problémát ma meg tudják oldani, de bizakodásának adott hangot, hogy a tagállamok vezetői meg tudnak állapodni azonnal meghozható intézkedésekről. A lengyel politikus úgy vélte: a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság oka nem Európa, hanem az érintett térségben kialakult instabilitás, háború és a szegénység. A találkozón az unió vezetői megháromszorozták azt a pénzt, amelyet eddig a lélekvesztőkön Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került illegális migránsok mentésére fordított. A Triton elnevezésű tengeri mentőművelet eddig havonta mintegy 2,9 millió euróba került, vagyis ezentúl közel 9 millióval lehet majd számolni havonta. A művelet főként az olasz és a görög partok felé közeledő vízi járművekre összpontosít.

ÖTEZER EURÓ Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő egy korábbi interjújában kifejtette: a különböző polgárháborús területekről, Szíriából, Líbiából, Fekete-Afrikából özönlenek az emberek, akik összeszedik az Európába jutáshoz szükséges 5-10 ezer eurót. Amíg diktátorok voltak, Kadhafi, Mubarak, nem tudtak átjönni , ám amióta e diktátorok hatalmát megdöntötték, ezekben az országokban, főleg Líbiában teljes káosz van, és lehetetlen a rendet fenntartani mondta. Nógrádi jelezte, az EU most alakította ki azt az álláspontot, amely szerint elkezdi felfegyverezni az egyiptomi és a líbiai haditengerészetet, hogy ők fogják vissza az egyiptomi és líbiai partoknál a menekülteket. A 24. óra utolsó percében vagyunk, hogy az EU végre valamiben egyetértsen, és egy közös álláspontot alakítson ki.

A kormány tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultációban, amelyre július 1-jéig várják minden tizennyolcadik életévét betöltött állampolgár válaszát. A kérdések egyebek mellett kiterjednek arra is, hogy az uniós tiltás ellenére tegyék-e lehetővé az illegális bevándorlók huszonnégy óránál tovább tartó őrizetben tartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!