Hírek

2016.06.07. 18:10

Menny és pokol - Venezuela, a végletek országa

Dunaújváros - Kimerítő előadást tartott Venezueláról az MMK földszinti színháztermében dr. Gubánné Pintér Annamária, aki már többször, hosszabb ideig is élt a dél-amerikai országban.

Balla Tibor

Ahhoz, hogy valaki közel két órán át tudjon beszélni egy idegen országról, alapos elkötelezettségre van szükség. dr. Gubánné Pintér Annamáriát úgy tűnik, elvarázsolta a távoli ország. Neki igazán van rálátása, hiszen már 2009-ben is járt a venézek földjén, legutóbb pedig tavaly augusztusban érkezett haza a karibi tengerpartról. Persze nem turistaként süttette a hasát a hófehér homokon, az ottani negyedik, ötödik generációs magyaroknak tanított népművészetet és magyar nyelvet.

Dr. Gubánné Pintér Annamária elragadtatottan mesélt Venezueláról

Előadásában nem csak személyes élményeit osztotta meg, kisfilmeken, fotográfiákon mutatta be az ország csodás természeti adottságait, különleges flóráját és faunáját. Sorolta a különlegességeket, mint például a banánfa három nap alatt tíz centimétert nő a trópusi éghajlatban, vagy hogy Hugo Cháveznek nem tetszett, hogy a címerben a ló jobbra néz, ezért megfordíttatta azt, hogy a mikulásvirág 3-4 méter magasra nő, hogy 100 dollárból két hónapig lehet ott élni, az orchidea vadon terem, az iguana-t háziállatként tartják, mint a macskát, a papagájok a legbiztosabb ébresztőórák, és van a busójáráshoz hasonló népszokásuk.

A venézek szeretnek táncolni, énekelni, mérhetetlenül vallásosak fő ételük a marhahús. lift helyett robogó visz fel az emeletre deszkákon. No és a legkeresettebb fotómodell, Alicia Dolányi dunaújvárosi gyökerekkel rendelkezik, és ápolja magyarságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!