Hírek

2015.08.29. 17:18

Mennyi? 180! - Immáron két újraélesztési rekord címvédője Dunaújváros (frissítve)

Ha kétszáz babával nem is, de száznyolcvannal sikerült elhódítani Szombathelytől az egyszerre legtöbb ambu babán végzett újraélesztési gyakorlat rekordját. Már nem kétséges, Dunaújváros az újraélesztés fővárosa.

Szabó Szabolcs

Fotó: Ady Géza

Az előzetesen vártnál kicsit nehezebben, de összejött a szervezőknek az újabb újraélesztési rekorddöntés.Egy évvel ezelőtt augusztus végén 200 órán át gyakorolták az újraélesztés technikáját az önkéntesek. Szombaton délután pedig közel nyolcszáz résztvevő közreműködésével 180 ambu babán végezték ugyanezt.

A rekorddöntés előtt szűk másfél órával még a gyorsított toborzás és betanítás adott munkát a szervezőknek, akik ezt a feladatot is megoldották. A Dózsa tér együtt mozdult, együtt lélegzett az önkétesekkel, akiknek végül sikerült az áhított új rekord, így immáron két újraélesztési rekord birtokosa Dunaújváros.

A rekorddöntés célja ugyanaz volt mint tavaly, felhívni a figyelmet az újraélesztési technika fontosságára, hiszen ez a mindenki eltált elsajátítható egyszerű gyakorlat életeket menthet. Dunaújváros rekordját számos település segítette.

A rekorddöntés mellett bőven akadt izgalom az eseménynek helyet adó Dózsa téren, ugyanis a tervezett rajt előtt még jó pár baba magányosan várakozott a szükséges újraélesztők hiányában.

A remek hangulatnak és a rögtönzött toborzásnak köszönhetően az előzetesen négy fősre tervezett csapatok osztódtak és a közönség soraiból is sokan csatlakoztak az akcióhoz, sőt a helyi tűzoltóságról az extra erősítés is érkezett, így már csak az egy órán át tartó, megszakítás nélküli szabályos újraélesztés követelményének kellett megfelelniük a leendő rekordereknek. A színpadon az elnyűhetetlen szervezőcsapat tagjai – Gulyás Emese, Dr. Máté Ágnes, Orosz Csaba és Nagy Attila – egyszemélyes csapatként vették fel a küzdelmet és diktálták a tempót.

A kihívás utolsó tíz percére fordulva már ütemesen tapssal biztatták egymást a résztvevők, a végcélként kitűzött egy óra elteltével pedig Szerecz Róbert szpíker nem vállalt nagy rizikót, mikor kijelentette: Dunaújváros az újraélesztés fellegvára! Sebestyén Istvánnak, a Magyar Rekordok regisztrátorának pedig már csak egy örömteli feladata maradt: bejelenteni, hogy 2015 augusztus 29-től Dunaújvárosé az egyszerre legtöbb ambu babán bemutatott újraélesztés rekordja. Az országos siker után közvetlenül előbb az esemény fővédnöke dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő – aki egyéni támogatóként és beugró újraélesztőként is segítette a rendezvényt – méltatta a szervezők és a résztvevők erőfeszítéseit, majd Cserna Gábor polgármester tett ígéretet, hogy a hasonlóan pozitív kezdeményezéseket a jövőben is támogatni fogja Dunaújváros Önkormányzata. Szintén elismerős szavakkal fordult a rekorderekhez Magosi Lajos tűzoltó ezredes is.

Az ünneplés perceit követően sokakban felmerült, hogy jövőre milyen embertpróbáló feladattal állnak a szervezők. Döntés még nem született, ám mint a rekordbiztos megjegyezte, augusztus 29-ét érdmes lesz szabadon hagyni a jövő évi naptárba.

Jövőre, veletek? - A folytatásról később döntenek a szervezők

Dunaújváros – Nem túlzás, emberfeletti teljesítményt produkált ismét az újraélesztési rekord szervezőcsapata. Az esetleges újrázásról közvetlenül a rekorddöntés után kérdeztük a legilletékesebbeket: – Így elsőre inkább annyit mondanák, hogy várjunk ezzel egy keveset. Most a legfontosabb, hogy az összepakolással végezzünk és minden ambu baba visszakerüljön a helyére. Hogy mi is lesz jövőre? Jó kérdés. Talán belevágunk valami hasonló őrületbe, ám egyelőre jó lenne ezt kipihenni – fogalmazott lapunknak Orosz Csaba tűzoltóparancsnok. – A fővédnök úrtól már megkaptuk a feladatot, hogy illene folytatni, ám most a tervezés helyett inkább örülnénk egy pár hónapig ennek a remek eredménynek. Tény, számos nem tervezett akadály közbejött, de hála a beugró újraélesztőknek, végül simán meg lett a rekord. Sok-sok óra szervezés és munka van mögöttünk, ám ezért a feledhetetlen élményért megérte ennyit melózni. Dunaújvárosé a rekord, ez a lényeg – tette hozzá Nagy Attila szervező, Kisapostag polgármestere.

Szabó Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!