Hírek

2016.05.12. 18:40

Itt is annyira túlterheltek-e a mentők, ennyire rosszak a körülmények?

Dunaújváros – A soproni mentők nemrégiben a közösségi oldalukon egy igencsak furcsa, mondhatni kétségbeesett felhívást tettek közre, mivel ketten ismét felmondtak a mentőállomáson.

Balla Tibor

Az ő helyükre kerestek kollégát, igencsak ironikusan. Olyanok jelentkezését várták, akik „éhbérért akarnak dolgozni”. Az előnyök közt olyanokat soroltak, mint hogy „összevissza dolgozol, a pénz a legkevesebb, így nem kell gondolkodni az elköltésén, munkaruhát évek múlva kapsz, mindenki lenézi a munkádat, így nem kell több baráttal foglalkozni, olyan társadalmi réteggel találkozol, amiről nem is tudtad, hogy van (pszichopaták, szociopaták, drogosok, alkoholisták, hipochonderek), ezáltal szélesedik a látóköröd, biztos munkahely 65 éves korodig, de életed végéig mindenképp, nem leszel empatikusabb, ezért idővel kerülnek majd az ismerősök, így kevesebbet kell jópofizni másokkal”.Felmerül a kérdés, hogy csak helyi probléma a soproniaké, netán országos méretű gondok kerültek felszínre néhány órára, hisz igencsak hamar eltűnt az ominózus felhívás az oldalról. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi idő alatt, milyen állapotban kerülünk kórházba adott esetben.Megkérdeztük Reszegi Imrét, az Országos Mentőszolgálat Dunaújvárosi Mentőállomásának vezetőjét, hogy városunk mentőseinél is ilyen súlyos a helyzet? Itt is annyira túlterheltek-e a mentők, ennyire rosszak a körülmények?

Korábban is voltak mentőhelikopteres bevetések a városban és a  környékén, de ezeket akkor nem kísérte ekkora médianyilvánosság

- Szerencsés helyzetben vagyunk Dunaújvárosban több okból is. Magyarország egyik legjobban felszerelt mentőállomása vagyunk, ez érthető az épületre is. Köszönhetően a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítványnak viszonylag jól felszerelt mentőautókkal dolgozhatunk. Ez nagy segítség. Mindemellett folyamatos létszámhiányban dolgozunk mi is. Őrületesen nagy a fluktuáció. Nem titok, az Országos Mentőszolgálat dolgozói a közalkalmazotti bértábla alapján kapnak fizetést, és tudjuk, hogy ez az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez viszont kevés. Fura ezt mondani, de jó helyzetben vagyunk, mert a dunaújvárosi mentőállomás dolgozói rengeteg másodállást vállalnak. Ez egyfajta könnyebbség a megélhetés szempontjából, de a szabadidő, a pihenés és a család terhére megy. Ez nincs így mindenhol az országban. Tudunk olyan területeket, ahol nincs, vagy minimális a másodállás lehetősége.

- Sokszor mentőhelikopter vonul. Nincs elég jármű?

- Eddig is voltak helikopteres bevetések a városban, csak most sokkal jobban a sajtó szeme előtt zajlik ez. Túlságosan fel vannak nagyítva ezek a dolgok. Az nem hír, ha jól végezzük a munkánkat. Az a hír, ha tragédia történik, ha a mentős téved, későn érkezik, ha hibázik.

Reszegi Imre

- Akkor dicsekedjen!

- Éves szinten közel tízezer beteget szállítunk kórházba Dunaújvárosban és környékén. Amióta megszűnt a betegszállítás, ezek zömében klasszikus életmentések, elsősegélynyújtással történő szállítások. Amikor vérzést kell csillapítani, újtraélesztést elindítani, szülést levezetni, amikor hatékony beavatkozás szükséges ahhoz, hogy jó állapotban jussunk el a beteggel a kórházba. Az elmúlt öt évben súlyos, jelentős panasz nem volt, vizsgálat nem zajlott. Ez öt év alatt ötvenezer embert jelent, mintha a város minden lakóját beszállítottuk volna nagyobb baj, probléma nélkül. Mindig érdemes megnézni az érem másik oldalát is. Amikor esetleg későn ér oda a mentő, annak valószínűleg az az oka, hogy egy súlyosabb esetnél volt.

- Akkor minden rendben?

- A mentőszolgálat jelenleg pengeélen táncol. A teljesítőképességünk határán vagyunk. A jelenlegi kapacitással hosszú távon, de a mindennapokban is nehéz dolgozni.

- Mi a megoldás?

- Fejlesztés. Egyértelműen az a jövő, hogy plusz mentőautót kell szolgálatba állítani. De ehhez kell szakképzett személyzet, megfelelő végzettségű és gyakorlattal rendelkező gépkocsivezető, és megfelelő technika. Mentőautót beállítani, arra összeszedni a negyvenöt millió forintot nem olyan nehéz. Az autó fenntartása, a személyzet folyamatos képzése, a bérek fizetése sokkal hosszabb távú kérdés, mint egy egyszeri beszerzés.

- Ugyanolyanok a feladatok, mint máshol?

- Dunaújváros egy nagy iparváros, a nagyüzemeivel, amik munkát adnak nekünk a mindennapokban. A másik sajnálatos tény, hogy a lakosság rettenetesen elöregedett. A statisztika szerint Magyarország legelöregedettebb városa Dunaújváros. Ez rengeteg munkát ad a szociális ellátórendszernek, az önkormányzatnak, de közvetve a mentőszolgálatnak, a kórháznak is. Nagyon sok idős ember van, aki nem csak idős, de egyedül él. Őket nem csak betegként kell nézni, hanem emberként is. Most volt egy esetünk, amikor a hirtelen elhunyt feleség után ott maradt egy ápolásra szoruló bácsi, akinek a rokonai több száz kilométerre élnek innen. Nem volt, akire bízhattuk volna, senki nem tudott neki segíteni. Végül kórházba került, feleslegesen terhelve az ellátást, pedig ápolásra, szociális ellátásra lett volna szüksége.

- Mentősöket ért támadások itt is előfordulnak?

- Napi szinten. De arra képezzük ki a dolgozókat, hogy ismerjék fel időben a veszélyeket, ha a támadás reális lehetősége felmerül, és időben kérjenek segítséget. A rendőrséggel kölcsönös egymásrautaltságban dolgozunk napi szinten, és ez jól működik. Hosszú évek óta nem volt sérülést, maradandó károsodást okozó támadásunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!