Hírek

2017.01.04. 14:35

Mernek nagyot gondolni

Dunaföldvár - A város polgármestere, Horváth Zsolt volt a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete hagyományos Téli esték előadássorozatának első vendége hétfőn este.

L. Mészáros Irma

Már régóta szokás, hogy az újév első programjaként a település vezetőjét hallgatják meg az előző év eredményeiről és az új esztendő terveiről. (Érdekesség, hogy a negyvenéves civil egyesület legelső meghívott előadója 1977 februárjában dr. Bálint György, azaz Bálint gazda, a Kertészet és Szőlészet című szaklap főszerkesztője volt.)

Hétfőn este az érdeklődők két órát töltöttek Horváth Zsolt polgármesterrel, aki - bár a téli estén a forralt bort hiányolta a kertbarátoktól - közvetlen hangú rövid értékelést adott a képviselő-testület munkájáról, a város fejlődéséről. Pedagógus szakmáját nem meghazudtolva, a kérdve kifejtés módszerét használva vázolta fel, mi készült el az év során. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a testület egy irányba húz, hogy a városüzemeltetésben nem voltak fennakadások, nem volt kifizetetlen számla.

Stabil a költségvetés, amellyel mernek, mertek nagyot is gondolni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a beadott és befogadott pályázataikra - a Duna-parti rekonstrukció második üteme, a piac fejlesztése, a tervezett energetikai beruházás és az árokrendszer fejlesztése - késik a döntés.

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere a fejlesztési elképzelésekről is tájékoztatta a kertbarátok egyesületének tagjait
Fotó: A szerző felvétele

A Béke tér felújítását saját forrásból kell megoldaniuk - mondta, s nagy vonalakban vázolta az elképzeléseket. Arról is szólt, hogy nyolcpontos, 1,8 milliárdos fejlesztési koncepcióval kapcsolódtak a Paks II-t tervező térségi programokhoz, amelyek között szerepel a szennyvíztelep rekonstrukciója, a teljes vízbázis javítása, új sportcsarnok építése, a nem szilárd burkolatú utak javítása. Az ivóvíz program elindulásával az elöregedett kutakat felújítva - a szivattyúk cseréjével, új szűrők elhelyezésével - szeretnék elérni, hogy jobb minőségű legyen Dunaföldváron az ivóvíz.

Szóba került a városvezetés azon törekvése, hogy Dunaföldváron tartsa, illetve visszahívja a fiatalokat, valamint segítse fiatalok letelepedését. Többek között az ötszázezer forint letelepedési támogatással, a bölcsőde tervezett bővítésével. Az élhető városhoz hozzátartoznak az út- és járdaépítések, a megújult belvárosi iskolaépületek után a külvégi iskolaépület energetikai felújítása, a játszóterek, műfüves pálya kialakítása.

Dunaföldvárnak jelenleg 8621 lakója van, 480 eladó ingatlan jelzi a változás irányát. Bár a korábbi években 100-102 fővel csökkent a lélekszám, 2016-ban csak hatvannal.

Dunaföldvár jó földrajzi és mezőgazdasági adottságú település, többségében dolgos emberek lakják, az ipari park és jó néhány vállalkozás egyre jobban prosperál, s komoly tárgyalások folynak újabb munkahelyteremtő vállalkozások létesítéséről - összegezte a polgármester. Tyúklépésekkel haladunk, de mindig közelebb a célokhoz. Fontos a megbecsülés, a konszenzus, az egymás iránti tisztelet, mint a családokban is, amelyek élete kivetül a településre - tette hozzá.

A polgármesteri beszámolót résztvevői kérdések sora követte, amelyek többek között az utak, kerékpárutak, járdák felújításához, a városképet rontó magán- vagy állami tulajdonban lévő elhanyagolt épületek jogi megoldásához, a vízelvezetési problémákhoz kapcsolódtak. Ha megoldást vagy megnyugtató választ mindegyikre nem is tudott adni Horváth Zsolt, őszintesége, egyenessége talán elfogadhatóvá tette. Zárszóként nem maradtak el a 2017-re szóló jókívánságok, amelyek közül a legfontosabbként a jókedvet és a toleranciát emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!