Hírek

2017.02.09. 19:35

Mert magyar vagyok!

Dunaújváros - Kuzner Antal és Griga Iván tegnap óta hivatalosan is magyar állampolgár - lezárult a honosításuk.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester és Kiss Zsuzsa anyakönyvvezető előtti fogadalomtétellel lezárult Kuzner Antal és a tizenéves Griga Iván honosítási eljárása, így mostantól ők is büszkén mondhatják: magyar állampolgárok. Mindketten Kárpátaljáról származnak, viszont már évek óta Magyarországon élnek.

Kuzner Antal örömmel mutatja az állampolgárságról szóló hivatalos okiratot Kőpataki Sebestyénnek és Járainé Hajdu Rozáliának
Fotó: Zsedrovits Enikő

A honosítás bensőséges ünnepségének az elején felcsendült a Bánk bán jól ismert betétdala, a Hazám, hazám..., amelynél ékesebben talán semmi sem mondja el azt az érzést, amelyet az állampolgárság megszerzésekor érezhet az ember. Cserna Gábor köszöntötte a honosításon részt vevőket, rokonokat, hozzátartozókat, majd a fogadalom letétele következett: mindketten esküt tettek arra, hogy Magyarországot a hazájuknak tekintik, Magyarországnak hű állampolgárai lesznek...

Az ünnepélyes eskütétel után Kuzner Antal és Griga Iván hivatalosan is magyar állampolgárként először énekelte el Magyarország Himnuszát. Majd az ünnepség pezsgős koccintással zárult, a családtagok, rokonok, barátok gratuláltak a honpolgároknak.

A magyar Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítását, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást.

Griga Iván (k) az édesapjával közösen tett állampolgári esküt. Mellettük Kuzner Antal
Fotó: Zsedrovits Enikő

A jogszabályok szerint az Áder János köztársasági elnöknek beadott kérelemhez igazolni szükséges egyebek mellett, hogy a kérelemező maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, továbbá a magyar nyelvtudását igazolnia kell (amit a kérelmet átvevő szerv ellenőriz).

A köztársasági elnök a beadott dokumentumok alapján honosítja a kérelmezőt, amelynek lezárása az eskü vagy fogadalomtétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!