2015.05.15. 19:07
A vendéglátó szakmacsoport képviselői tettek mestervizsgát
Dunaújváros - A városi kamara által szervezett mestervizsgák első köre a vendéglátáshoz kötődő szakmákat érinti.
Beszámoltunk korábban, hogy a cukrászoknál elkezdődtek a mestervizsgák, amelyeket ahogy a felkészítő képzéseket is a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. Pályázati forrásból nyolcvan százalékos támogatást tudtak nyújtani a résztvevők számára. A nyolc cukrász vizsgáját követően tizennyolc pincér három turnusban mutatta meg tudását előbb a Campus étteremben (terítés, felszolgálás), majd a Corner Cafeban (koktélkészítés). A gyakorlati vizsgák során a mesterjelöltek igazolták, milyen magas színvonalon űzik szakmájukat. A látványos terítékeknek még csak a vizsgabizottság, a társak és a szervezők voltak a tanúi, a felszolgálás terén a profizmust viszont már meghívott vendégek előtt kellett igazolniuk. A mestervizsga ezen eleménél az asztaloknál a város több ismert személyisége is helyet foglalt, így Cserna Gábor polgármester is.
Farkasné Marika menüjének kezdő fogása, a remek ráksaláta
Furcsa volt a város színvonalas vendéglátóhelyein megismert, máskor oly magabiztos, a vendégek által szívesen látott arcokon néha fel-feltűnő vizsgadrukkot észrevenni. Hiszen a sok éves (sokszor több évtizedes) szakmai munka után ez életük egy nagy eseménye, kihívása...
Ifj. Erős István és Pichler József vizsgaelnök - fontos pillanat
A szakácsok számára pénteken kezdődött a vizsga, a tizenhárom résztvevő két turnusban főzött több tételes menüt a Fészek tanétteremben. E sorok írója is végigkóstolhatta a munkákat: esztétikumuk, ízviláguk, a menük koncepciója tényleg olyan szintet képviselt, amivel (sajnos) ünnepi alkalom, ha találkozhatunk.
A mestervizsgák szombaton a szakácsok számára a hidegtálak készítésével folytatódik, majd elméleti tudásukról kell számot adniuk. A műszaki szakmák képviselőire kis szünetet követően kerül sor.