Hírek

2016.04.06. 19:40

Mezőfalva és az ő barátai

Mezőfalva - Egy szerzetes rendet, illetve egy gazdasági vállalkozást vezetni két nagyon különböző dolog. Azonban...

Pekarek János

A Mezőfalva alapításának 205. évfordulója alkalmából rendezett József nádor - napok során kitüntetéseket is átadtak. A település a Kiss Kálmán Művelődési Házában rendezett ünnepségen József Nádor Díjjal tüntették ki Dékány Árpád Sixtust, a ciszterci szerzetesrend zirci apátját, valamint Simon Zsoltot, a GWE Budafilter Kft. ügyvezetőjét és testvérét, Tamásiné Simon Editet, a cég gazdasági igazgatóját. A kitüntetéseket Márok Csaba polgármester adta át az ünnepségen.

Mezőfalva alapítója volt egykor a ciszterci rend, s annak egykori ziirci apátja, Dréta Antal, akinek emlékét szobor is őrzi a falu központjában. Mezőfalva az utóbbi években is szorosra fűzte kapcsolatait a zirci ciszterci apátsággal. A rend apátjává 2011. április 30. iktatták be Dékány Árpád Sixtust. Az ő nevéhez köthető Mezőfalva és Zirc kapcsolatainak újragondolása. mezőfalva régi plébánosa, Miklós atya életének utolsó éveit a zirci apátságban töltötte, ahol mindig megkülönböztetett figyelmet kapott az apáttól.

A település és a rend kapcsolata kölcsönös látogatásokon alapul. Az apát úr nem vendégként, hanem barátként kezeli a mezőfalviakat. Ő rendkívül közvetlen kapcsolatot alakított ki a faluval.

A kútcső gyártással foglalkozó GWE Budafilter Kft. Mezőfalva egyik legnagyobb foglalkoztatója, huszonöt éve vannak jelen a településen, és jelenleg negyvennyolc embert foglalkoztatnak az üzemben. A dolgozók több mint nyolcvan százaléka mezőfalvi lakos. A település szempontjából az sem másodlagos, hogy ez a cég az egyik legjelentősebb adófizető, amely hosszú évek óta stabilan gazdálkodik.

A cég vezetői, Simon Zsolt és Tamásiné Simon Edit mindig fontosnak tartották, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a településsel. Az egyik ilyen kapcsolódási pont a helyi sport támogatása, amelyet minden évben rendszeresen nagyobb összegű pénzbeli adománnyal valósítanak meg. A faluban működő egyéb civil szervezeteket is támogatják egyedi kérések alapján. A cégvezetőknek mindig fontos az, hogy a mezőfalviak pontos képet kapjanak a kft. tevékenységéről, ezért többször szerveztek üzemlátogatást. Az önkormányzat építkezéseit is támogatják, valamint térítésmentesen biztosítottak tűzifát az önkormányzati óvoda, konyha, polgármesteri hivatal a szociális intézmény fűtéséhez.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!