Hírek

2017.04.23. 21:35

Német nemzetiségi est köszöntötte 206. születésnapján Mezőfalvát

Mezőfalva - Április 22-28-ig a falualapítás évfordulójára hagyományosan megrendezett József nádor héten színes és gazdag kulturális programok várják a mezőfalvi embereket és a település vendégeit.

Horváth László

Szombaton a rendezvény nyitó eseményén a községalapító német ajkú emberek munkássága, kultúrája mutatkozott be az érdeklődők előtt.

Egy település életében mindig kiemelkedő jelentőségű ünnep a községalapítás évfordulója. Hercegfalva, a mai Mezőfalva az 1810-11 környéki időkben jött létre. Eredetileg Újmajor puszta néven szerepelt a térképeken Székesfejér vármegyében. "Dréta Antal zirczi apát, József nádor tanácsából jobbágytelkekre osztotta fel a területet, s magyar és német lakosokkal népesítette be.

Utczái szélesek, s fákkal vannak beültetve. A házak jó távolságra esnek egymástól, a tűz veszedelme miatt, s mindenik előtt egy kertecskét látni, ahonnan a helység kellemesen lepi meg az utazót. Határának nagy része búzát, rozsot terem" - olvasható a falu 200. évfordulójára kiadott könyv ajánlójában. A rendezvénysorozat nyitó napján Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője beszélt a Hírlapnak röviden a falualapításról és a német ajkúak községépítő szerepéről.

Hagyomány Mezőfalván, hogy a német nemzetiségi felvonulás a Piac térről indul zenével, menettánccal. Az idén is sokan voltak a József nádor hét nyitó napján Fotó: Horváth László

- Különösen nagy boldogság a német ajkúak számára, hogy a mai időkben már nyíltan felvállalhatja a helyi nemzetiség a múltját és identitását. A falualapításban nagy munkát végző betelepített németeknek és magyaroknak köszönhetően földművelésből, állattartásból élő, virágzó település jött létre.

A háború, a kitelepítések után azonban sokáig nem lehetett a németségről a hozzájuk tartozó kultúráról beszélni. 1992-től az akkori iskolaigazgató, Váradi Sándor kezdeményezésre indult a német nyelvű oktatás. 1998-ban pedig már a Német Nemzetiségi Önkormányzat is megalakulhatott. Azóta fokozatosan kutatjuk a múltat. Egyre mélyebben keressük a gyökereket, ápoljuk a hagyományokat - ismertette röviden a németség és a falu összekapcsolódásának történetét a vezető. Mezőfalva évente egyhetes kulturális rendezvénysorozattal ünnepli a községalapítás évfordulóját. Az idén is nívós programokkal tisztelegnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!