Hírek

2017.08.22. 18:30

Mezőgazdaság a jó eső után - Hamarosan újra vetésre készülnek

A vártnál könnyebben térhetnek át a nyári betakarításról az őszi munkákra a mezőgazdászok az eső miatt.

Pekarek János

Jókor jött az eső a kalászosok éppen befejezett betakarítása után, a talajelőkészítéshez és a kukoricának is. Sikeresen befejeződtek a nyári betakarítási munkálatok a városkörnyéki földeken - és rövid pihenő után máris az őszi munkákra koncentrálnak a mezőgazdászok.

A műtrágyázás és a talajelőkészítés, a szántás után augusztus végén elkezdődhet az őszi káposztarepce vetése, közel egyidőben a napraforgó betakarításának kezdetével. A hét végi eső is jól jött a növényeknek és a talajnak egyaránt, mondta a szakember. A kukorica például várakozásaik szerint sokat profitálhat a vasárnap csendesen lehullott harminc-harmincöt milliméternyi esőből.

Jót tett a vasárnapi, a környéken összesen 30 -35 milliméternyi eső a mezőgazdászok szerint a földeknek: a kukorica sokat gazdagodhatott belőle, és a talajelőkészítő munkáknak is hasznos volt az esőzés, mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezető igazgatója.

Aki megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint a mezőgazdaságban dolgozók hálásak minden Szent István-napi megemlékezésért, amit az új kenyér ünnepén elmondanak - azonban értetlenül vették tudomásul, hogy a környékben volt egy-két olyan ünnepi beszéd, amelyekben megfeledkeztek az új kenyér alapanyagát kemény munkával előállító mezőgazdasági szakemberek erőfeszítéseiről...

A nyári betakarítás után az őszi munkákra figyelnek Fotó: AG

A nyári kalászosok sikeres betakarítása utáni egyhetes pihenő elmúltával már az őszi vetések alá készítik elő a talajt a szakemberek és a gépek, hiszen a tervek szerint a hó végén már megkezdődik az őszi káposztarepce vetése, mondta Márkli János. Ennek keretében folyik a műtrágyaszórás és a szántás, és hamarosan elkezdődik a napraforgó érésgyorsítóval való kezelése, és nyolc-tíz nap múltán már a száztizenöt hektárnyi napraforgó-ültetvény betakarítása is.

Augusztus végén kezdődhet az őszi káposztarepce vetése a város környéki földeken, mintegy százötven hektáron. Előkészítik a talajt az őszi árpának is, amit a tervek szerint 102 hektáron vetnek majd el. Búzából továbbra is háromszáz hektárnyit kívánnak vetni a Pentele Zrt.-nél.

A hét végi csapadék nagyban megkönnyítette a földmunkákat, mondta az ügyvezető igazgató. Szerencséjük volt azzal is, hogy ez a viszonylag nagy mennyiségű csapadék csendes esőként érkezett hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!