Hírek

2014.04.03. 16:25

A mezőgazdasági munkáknak jót tenne az eső

Dunaújváros - Igen előrehaladottak a mezőgazdasági munkák: ugyanakkor jó lenne minél több eső...

Pekarek János

A kisapostagi határban fotóztuk le csütörtökön a cég gépét (Fotó: Ady Géza)

- Tavaly ilyenkor még azt néztük a határban, hogy hová lehet majd kimenni. Most meg teljesen befejeztük már a talaj lezárását! - mondta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője.

Ez a munkafázis a szakember szerint elsősorban azért fontos, mert így, a talaj hajszálcsöveinek elzárásával a lehető legkevesebb nedvesség párolog el a földből.

Márpedig most minden csepp nedvesség nagyon fontos, mivel a búza és általában a kalászosok erős növekedésnek indultak.

Márkli János szerint szomorú, hogy a talaj vízkészlete rendkívül gyorsan párolog el a levegőbe. Még ennél is szomorúbb azonban, hogy a meteorológusok semmi jóval nem biztatják őket: a közeljövőben nem várható jelentősebb csapadék. Viszont a talaj hőmérséklete már eléri a tíz-tizenegy Celsius fokot, azaz alkalmas a vetésre. Csütörtökön meg is kezdték a napraforgó vetését a cégnek a kisapostagi repülőtérrel szemben, a /. számú főút Duna felőli oldalán lévő táblánál.

A szakemberek a hőmérsékleti viszonyok miatt gyors kelésben és növekedésben bíznak. Ez is egy olyan helyzet, jegyezte meg Márkli, amikor fontos lehetne az öntözés – amire nézve most kedvező döntéseket készítenek elő az országban. Azonban ennek megvalósítására környékünkön a szakember szerint jelenleg vajmi kevés az esély. Mindenesetre kedvező jelnek tűnik, hogy mostanra már befejeződött az őszi búza fejtrágyázása, a kalászosok és az őszi káposztarepce gyomirtása. Ez mindenképpen gyors eredmény: ilyenkor még nem szoktak itt tartani a mezőgazdasági munkákkal. Befejeződött a kukorica betrágyázása is, tette hozzá az eddigiekhez a Pentele Zrt. vezetője.

A tavaszi munkák tehát, amellett, hogy a tavalyinál összehasonlíthatatlanul hamarabb is kezdődtek, meglehetősen gyorsan be is fejeződtek idáig. Nagy kérdés, hogyan alakul az időjárás a hátralévő tavaszi hónapokban, mert a korai szárazság az intenzív növekedési szakaszban lévő növényekben sok kárt tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!