Hírek

2015.12.09. 17:05

Szombaton megnyílik az adventi rendezvény a Városháza téren

Dunaújváros - Jól haladnak a főtér berendezésével az adventi rendezvénysorozatra, amely szombaton kezdődik.

Pekarek János

Szombaton délután 17 órakor hivatalosan is megnyílik az adventi rendezvény a Városháza téren.

Azért írtam, hogy hivatalosan is megnyílik, mert már most, a felkészülés, berendezkedés időszakában is a legteljesebb nyilvánosság előtt zajlanak a munkák: a városlakók kitüntető figyelmének közepette. Akik be-betérnek a már felállított kis faházak közé, alaposan szemügyre veszik a díszítéseket, figyelemmel kísérik a színpad felállítását, a világítás- és hangtechnika szerelését, a dekorációk készítését.

Ilyenkor derül ki, hogy egy ilyen, viszonylag visszafogott méretű (például a nyári, Szalki-szigeti rockfesztivállal nem összevethető terjedelmű) rendezvény helyszínének berendezése, felállítása is milyen összetett, sokoldalú munka, ami időben és mozzanatokban összehangolt tevékenységet igényel.

Mórocz Erika, a helyi Tourinform-iroda ügyvezetője, a munkálatok felelőse úgy értékeli, hogy jól haladnak, időben elkészülnek majd.

Mórocz Erika, aTourinform-iroda ügyvezetője szerdán délelőtt a Városháza téren: jól haladnak. Mögötte a hatalmas koszorú

Sok kis és nagy ötlet színesíti máris a Városháza teret a karácsonyi készülődés közepette. Számunkra a leglátványosabb és talán a leginkább lenyűgöző a városháza kétemeletes épületének ablakaiban kialakított adventi naptár volt – amely a gyerekeknek ajándékozott, csokoládétöltetű naptárhoz hasonlóan egy-egy nap dátumát tartalmazza ablakonként. Naponta egy ablakkal több fog világítani az idő előrehaladtával: így jelezve, hogy hány nap van még hátra a nagy ajándékozásokig.

December 12-én értelemszerűen felgyullad majd az első tizenkét nap dátuma. De felkapcsolódnak majd az ünnepi fények szombaton délután (vagy inkább: este?) öt órakor a város karácsonyfáján is, amelyet nagyrészt már feldíszítettek a szakemberek. Idén nem a tér közepén álló himalájai cédrus lesz a központi karácsonyfa, hanem a tér sarkán, a kiállító terem felé eső szögletben álló, három emelet magas fa. Aminek aljában további dekorációk lesznek, tudtuk meg Mórocz Erikától, a munkálatokat összefogó Tourinform-iroda ügyvezetőjétől. Ugyancsak roppant látványos a télre kiürített szökőkút medencéjében felépített (mérete miatt ezt már építeni kellett...) hatalmas, majdnem embermagasságú adventi koszorú is, amelynek négy gyertyája természetesen világítani is fog, ahogyan kell. Karácsonyi dekoráció kerül még a bírósági épületre is, s az odavezető utat kis karácsonyi utcácska képezi majd, ahol például a családi fényképezéshez is megfelelő dekorációkat állítanak fel. Lesz majd faládika is, amelybe családok, testvérek, barátok, szerelmesek, ismerősök dobhatják be egymásnak szánt karácsonyi üdvözleteiket, jókívánságaikat: a tervek szerint ezekből a legszebbek majd a téren felállított hatalmas kivetítőre is felkerülnek majd.

Mintegy húsz árus jelezte előre, hogy ott lesz a téren, az adventi vásár teljes időtartamában. Ha számításba vesszük, hogy közöttük nem csak ajándékárusok, emléktárgyakat és játékokat kínáló kereskedők lesznek, hanem forralt bort, süteményeket, lángosokat (az egyik kemencét máris láttuk a téren!) árusító bódék is lesznek, akkor nyugodtan leírhatjuk, hogy a jó hangulat máris biztosítva lesz a karácsonyig, egészen pontosan szentestéig tartó adventi vásárra. Amelynek a közönsége sem fog elmaradni, ahogyan láttuk. Nem csak azért, mert a hely eleve meghatározza ezt, lévén a város központjában, szinte kikerülhetetlen téren, hanem azért is, mert már az építkezés, felszerelés, berendezés idején sokan érdeklődtek a látnivalók iránt!

Programok

December 12., szombat: 17 óra – Zoltán Erika Táncstúdió fellépése. 17:30 – Dunaújvárosi óvodák műsora. 18:00 – Cserna Gábor polgármester köszöntője. 18:05 – Delta Rock Band koncertje.

December 13., vasárnap: 17 óra – egyházi gyertyagyújtás. 17:30 – Búzavirág Dalkör fellépése. 18:00 – Varga Feri és Balássy Betti

December 14., hétfő: A Horvát-, Lengyel-, Ruszin-, Szerb Nemzetiségi Önkormányzatok Napja. 17 óra: – Nemzetiségi Fúvószenekar. 17:30 – Rácalmási Napsugár Asszonykórus. 17:45 – Nemzetiségi Harmonika Zenekar.18:00 – Széchenyi gimnázium énekkara. 18:30 – Igra Koló Néptánccsoport és a Tököli Tambura zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!