Hírek

2015.06.19. 17:00

Miért a volt vidám park területére hordták a földet?

Dunaújváros - Pintér Tamás a közgyűlésen, utána sajtótájékoztatón, a helyszínen mutatott rá: komoly károk keletkeztek azzal, hogy a volt vidám park területén rakták le a stadionnál kitermelt földet.

Körmendi Erzsébet

Pintér Tamás, jobbikos képviselő szerint a stadion beruházásnál tanácsadóként alkalmazott szakember helytelenül járt el, amikor azt javasolta, hogy a volt vidámpark területén helyezzék el a kitermelt földet.

Sajtótájékoztatón is megismételte, amit a közgyűlésen mondott: nem volt engedélyük arra (de utólag beszerezték), hogy önkormányzati területen pakoljanak le nagy mennyiségű humuszt.

Pintér Tamás megmutatta a közgyűlés után a helyszínen, a vidám parkban, hogy a munkagépek feltörték az utat szállítás közben, fákat döntöttek ki, elpusztították a növényzetet, amikor leborították a földet. Ezzel jelentős természeti károkat okoztak, és tönkre tették az önkormányzat területét is.

Pintér Tamás adatai alapján négyezerötszáz köbméter földet raktak le az önkormányzat területén (Fotó: Ady Géza)

A földrakás óriási, vagyis nem kis mennyiséget hordtak oda össze – a jobbikos képviselő információi szerint 4500 köbméter humuszt szállítottak a stadionból a vidám park jelenleg használaton kívüli, önkormányzati területére. Pintér azt is állítja, hogy a föld deponálására elkülönített forrás szerepel a vállalkozó pályázati anyagában, viszont a városnak mégsem fizet egy fillért sem a lerakásért. Engedély nélkül hogyan rakhatták le oda a földet? A vállalkozótól miért nem kér az önkormány deponálási díjat, amikor jelentős összeggel gyarapíthatná a városi kasszát? A károkozást ki téríti meg?

Pintér kérdései a közgyűlésen megválaszolatlanok maradtak. Az ülés (illetve a sajtótájékoztató) másnapján viszont Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő eljuttatta szerkesztőségünknek az önkormányzat válaszát, amelyben egyebek mellett a következő áll...

„A képviselő nehezményezte a pályatest kivitelezési engedélyezésének csúszását, amellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a konkrét helyszínt a munkaterület átadás-átvételekor lehetett véglegesíteni. Ezek alapján az önkormányzattól és a DPASE-tól kellett kérni a föld ideiglenes deponálásához a hozzájárulást. A munkaterület átadását követő első gazdasági bizottsági ülésen tárgyaltak a konkrét helyszínt érintő engedélyezésről.

Kérdésként merült fel továbbá, hogy önkormányzatunk miért nem kért a pályatest kivitelezése során keletkező föld lerakásáért díjat. A kivitelezés során keletkező nagy mennyiségű, kitermelt föld ideiglenes tárolásánál fontos szempont volt, hogy a lehető legközelebb legyen a kivitelezési területhez és önkormányzati tulajdonú legyen az ingatlan. Ellenkező esetben jóval költségesebb lett volna a kivitelezés. Előzetes tárgyalás folyt a DVG Zrt.-vel is, hogy fel tudja-e használni a megmaradó humuszos földmennyiséget tereprendezésre. Ezt az igényét a DVG Zrt. fenntartja. Tehát miért nem kért önkormányzatunk díjat a föld lerakásához? Mert saját területen nem kér az önkormányzat a saját beruházásához díjat, hiszen az árajánlatba ezt is be kellett volna építeni a kivitelezőnek és így sokkal többe került volna a beruházás az önkormányzatnak, és a városnak.”

– A keletkező károk megtérítésével kapcsolatban pedig szeretnénk megnyugtatni a városlakókat, hogy a munkaterület átadás-átvétele során az építési naplóban rögzítették a felek, a kivitelezőnek helyre kell állítani az okozott károkat – hangsúlyozza a sajtószóvivő a közleményében. – Az átadás-átvétel napján rögzítették (fényképek, videofelvétel) a kivitelezést megelőző állapot, így amikor a beruházás befejeződik, felmérik a károkat és azt a kivitelező saját költségén helyreállítja.

– A stadion fejlesztésével kapcsolatos folyamatos és ismételt hangulatkeltő vádakat önkormányzatunk határozottan elutasítja. Kérjük a képviselő urat, hogy félrevezető állításai előtt tájékozódjon, és ahogy eddig is, úgy a jövőben is rendelkezésére bocsájtjuk az információkat – áll az önkormányzati válaszban.

 

 

Pintér Tamás az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünk részére

Tisztelt Fideszes városvezetés!

Engedjék meg, hogy Lázár János miniszter úr szavaival válaszoljak maguknak, talán így, az egy  pártból való szavait megértik. Teszem mindezt azért, mert bár ezzel a primitív stílussal nem értek egyet, azt mára feladtam, hogy a tényekkel alátámasztott gondolataimat megértessem magukkal.

Örömmel tölt el, hogy június 18-án közgyűlésen a stadion-beruházás kapcsán  feltett tényekkel alátámasztott  kérdéseimre a válaszokat a közgyűlésen tapasztalt hallgatás után,  másnap egy sajtóközleményben megtették... Kiemelten fontosnak tartom, hogy a politikai egyeztetések mellett szakmai dolgokban is  lehetőséget teremtsünk arra, hogy ütköztessük véleményünket, észrevételeinket

Az újságban megjelent nyilatkozatuk is  arról tanúskodik, hogy az általam feltárt tények foglalkoztatják, sőt mélyen érintették Önöket, éppen ezért nem értem, miért nem a közgyűlésen válaszoltak kérdéseimre, személyesen? Ha úgy tetszik nyíltan.

Érthetetlen, de elgondolkodtató számomra az is, hogy miközben az Önöknek számtalanszor elküldött kérdéseimre, melyeket  tisztán és érthetően fogalmaztam meg, nem vagy csak részben, 3 hónap alatt sikerült eljuttatni a válaszokat. Erre Önök az interneten megjelent írásaikban is tesznek utalást, mégis a sajtóban újabban azt állítják, hogy minden információt átadnak a számomra... Minden bizonnyal az  erőltetett magyarázkodás és a hibák eltusolása készteti Önöket az ehhez hasonló következetlenségekre. Ha úgy tetszik füllentésre.

Tisztelt Fideszes városvezetés!

Beszéljünk nyíltan! Megértem, hogy most úgy érzik, eljött az Önök politikai 15 perce, amely a hírműsorok reflektorfényébe repítik, ahogyan azt is, hogy pártjukkal továbbra is kétségbeesetten és fáradhatatlanul törekszenek

- az elhibázott  5 millió Ft-os tanácsadói szerződés,

- a földlerakásról  utólagosan meghozott polgármesteri engedély,

- a  kiírt majd visszavont indokolatlanul magas 116 millió Ft-os tervezési közbeszerzés,

- a  Csomor Sándor  nevével és tevékenységével fémjelzett stadion beruházás

kudarcait az Én politikai túlkapásaimnak feltüntetni. Ha úgy tetszik másra tolni a balhét.

Azt azonban határozottan visszautasítom, hogy az általam tényszerűen feltárt hiányosságokat,  a pártjukra jellemző pitiáner, a primitív napi szintű érdekek által vezérelt politikai hecckampány részévé tegyék a sajtó nyilvánossága előtt. Ha úgy tetszik kispályás.

Bízom benne, hogy egyszer közgyűlésen akár szemtől szemben is megfogalmazzák majd kérdéseimre válaszaikat. Ha úgy tetszik egyenesen.

 

Pintér Tamás

önkormányzati képviselő

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!