Hírek

2016.09.28. 17:40

Milánóban tanultak és dolgoztak a rudasosok

Dunaújváros – Egy nemzetközi képzési és oktatási programnak köszönhetően a közelmúltban a Rudas Közgazdasági Szakgimnázium és és Kollégium huszonhat diákja három héten át tanult és dolgozott Milánóban.

Szabó Szabolcs

Az érintett diákokkal és az őket támogató, kísérő pedagógusokkal a valóban nemzetközi kezdeményezés tapasztalatairól és tanulságairól beszélgettünk. A program jövőre is folytatódik, ezúttal Bécsben, újabb rudasos főszereplőkkel.

- Eddig összesen háromszor szerepeltünk sikeresen az 1996-ban létrehozott Tempus Közalapítvány nemzetközi pályázatán, amelynek célja, hogy külföldön biztosítson szakmai képzést a hazai diákoknak. A nyáron 26 10. évfolyamos tanulónk jutott el Milánóba, három szakmacsoportba. A diákjaink tanultak és dolgoztak is az észak olaszországi városban és büszkén mondhatom, hogy kivétel nélkül megállták a helyüket - mondta el lapunknak Gloczné Behon Marianna, a program koordinátora, a Rudas középiskola szakmai és általános igazgató helyettese, aki a felkészülésről is beszélt a DH-nak.

Emlékezetes kaland volt - a csoportkép a milánói dóm előtt készült

- Az elengedhetetlen nyelvi kompetenciák mellett a résztvevőknek számos területen kellett bizonyítaniuk. Így a kiválasztás során döntőnek bizonyult, hogy a diákok milyen tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, miként vállalnak szerepet az intézmény közösségi életében. Jó kis csapatot sikerült idén is összehoznunk. Az utazás előtt a fiataloknak tartottunk egy három napos bentlakásos nyelvi képzést is, amelynek nagy hasznát vették Milánóban. Természetesen a szakmai tanulmányok terén is sokat fejlődtek az Olaszországban töltött három hét alatt, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy ilyen fiatalon megtapasztalták, milyen is egy részben más kultúrában és munkakörnyezetben dolgozni. Önállóan, családi segítség nélkül élni, közlekedni, mindennapi ügyeiket intézni egy európai világvárosban. Diákjainkat négy pedagógus kísérte el, akik szintén sokat dolgoztak e nyári kiküldetés során. Ezúton is köszönöm Torma Erzsébet, Mayer Tamásné és Hanzik Ildikó munkáját. A program természetesen folytatódik, hiszen a jövő nyáron már Bécsben képviseljük majd a Rudast, remélhetően hasonlóan kiemelkedő eredményekkel.

Gloczné Behon Marianna, a program koordinátora, a Rudas középiskola szakmai és általános igazgatóhelyettese Fotó: Ady Géza

A résztvevő diákok közül Szabados Nikoletta, Gincsai Kitti, Juhász Viktória és Zámbó Richárd osztotta meg élményeit munkatársunkkal. A fiatalok elmondták, ami a napi munkahelyi feladatokat illeti, gyorsan be tudtak illeszkedni, annál nehezebb volt azonban átállni az olaszok meglehetősen latinos tempójára, életszemléletére. Csak egy példát említettek: akadt, amikor két órásra nyúlt egy ebédszünet. A nyelvi alapokkal nem volt gond, sőt előfordult, hogy inkább a magyar diákok kezdtek olasz nyelvtanulásba, hogy jobban megértessék magukat a helyiekkel, aki gyakran hadilábon álltak az angol nyelvvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!