Hírek

2015.09.13. 19:23

Minden gyerek számít - Gyenes Józsefné óvodai intézményvezető tervekről, lehetőségekről

Dunaújváros – A következő öt évben Gyenes Józsefné vezeti a Dunaújvárosi Óvodát. Az intézményvezetővel a legsürgetőbb feladatokról és a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

– Augusztus elején vehette át a Dunaújvárosi Óvoda irányítását. Milyennek látja most az óvodai ágazat helyzetét és jövőbeni lehetőségeit?

– Részben könnyű helyzetben vagyok, mert az előző vezetés nagyon precíz, körültekintő munkát végzett. Az eddig elért eredményeink és a szakmai visszajelzések is azt mutatják, hogy a Dunaújvárosi Óvoda szervezetten, magas színvonalon működik. Intézményünk szakmai munkája kivételesnek tekinthető, mert egy intézményen belül 14 tagóvoda specifikumai, tapasztalata és tudása összpontosul.

- Az intézmény humán erőforrása nagy részben biztosított. A nevelést végző óvodapedagógusok képzettsége a törvényi előírásoknak megfelel. Szaktudásuk, gyakorlatuk, emberi értékeik jelentik a legnagyobb erőforrást ahhoz, hogy az új törvényi és társadalmi kihívásoknak megfeleljünk. Az elmúlt években előnyösen fejlődött a nevelőközösség szakmai munkájának innovatív jellege. Ezen a pályán az élethossziglan tartó tanulás folyamata érvényesül, ami által mindig meg tud újulni az óvodapedagógusi attitűd, és így a szakmai munka is. A fejlődésre természetesen van mód és lehetőség és ezt szem előtt tartva szeretném a következő 5 évet megcélozni. Céljaim között szerepel, az óvodai nevelés fő értékeinek megőrzése, a felhalmozott tudásunk által a Dunaújvárosi Óvoda nevelési színvonalának a jelenleginél is magasabb szintre emelése. Olyan szakmai programokat szeretnénk befogadni és kipróbálni, amely hosszú távú fejlődésünket szolgálja. Szeretném, ha a három előminősített referencia intézményünk is előre lépne, és ha a jövőben több óvodánk is csatlakozna a Zöld óvoda programhoz . Jelenleg a legnagyobb kihívást a pedagógusi életpálya minősítési-értékelési rendszere okozza. Nagyon sok feladatot ró ránk a szaktanácsadói, szakértői ellenőrzések, látogatások, a hozzátartozó megfelelő dokumentáció is hatalmas, ami bizony megterheli az óvodapedagógusainkat. Azonban optimista vagyok, hiszen már néhányan átestek a minősítési eljáráson, és nagyon kimagasló eredményt produkáltak. Bízom a szakembereink tudásában, felkészültségében, hiszen van egy stabil alapunk, amelyre biztonsággal tudunk építkezni. Korábban a Zalka Máté utcai Tagóvoda vezetőjeként is arra törekedtem, hogy eredményes és jó kapcsolatot ápoljak a fenntartó önkormányzattal és a szülőkkel. Szülői segítséggel és összefogással rengeteg pozitív eredményt értünk el. E tapasztalatokra alapozva, szeretném elérni mind a 14 intézményünknél, hogy egy erős bizalmi kapcsolat, egyfajta szövetség alakuljon ki az óvoda és a szülők között a gyerekek érdekében. Hiszem és vallom, hogy minden gyermek számít! Ezért is nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni bánásmódra, és az esélyegyenlőségre.

Gyenes Józsefné szerint az óvodai dolgozók szaktudása, gyakorlata, emberi értékei jelentik a legnagyobb erőforrást

- Sajnos régóta aktuális téma az óvodai intézmények állapota.

- Az épületeink nagy része a múlt század 60-as és 70-es éveiben épült és az eddig elmaradt infrastrukturális fejlesztések miatt ezek az ingatlanok meglehetősen elhasználódtak. Jó hír azonban, hogy az önkormányzatunk vezetése is támogatja a városi óvodák felújítását. E program keretében már több intézménynél megkezdődött a modernizálás. Sajnos az épületek többsége nagyon rossz állapotban van, ezért is örömteli, hogy végre lehetőség nyílt nyílászárók cseréjére, néhány épületnél a tetőszigetelésre. Már két tagóvodánk homlokzat szigetelése megoldódott, ott már érezhető a működés költségeinek a csökkenése. A napokban további lehetőségről tájékoztatott a főépítész úr. A polgármesteri hivatal pályázott egy óvoda teljeskörű és két intézmény részleges felújítására. Bízunk benne, hogy a lehetőség realizálódik, és sikerül elnyerni a projekthez a szükséges forrásokat. E felújítások hosszabb távon pénzt hozhatnak, hiszen egy energiatakarékos intézmény fenntartása is kevesebbe kerül. Ezzel párhuzamosan jó lenne fokozatosan lecserélni az elöregedett bútorainkat,, a pedagógiai munkához szükséges eszközöket, és ott van még a játszóudvarok kérdése, amelyek a fenntartó segítsége nélkül lehetetlen korszerűsíteni. Tehát van feladat bőven. Mindent megteszünk azért, hogy pályázatokon, versenyeken plusz forrásokat szerezzünk és bővítsük a támogatók, szponzorok táborát is.

- Évek óta visszatérő kérdés az óvodai ágazatban dolgozók bérrendezése.

- Két évvel ezelőtt megindult egy bérkorrekciós folyamat, amelyet érthetően örömmel üdvözöltek az óvodapedagógusok. Nagy fájdalmunk azonban, hogy a pedagógiai munkát segítőket, azaz a dajkákat és a technikai dolgozókat nem érintette ez a béremelés. Az érdekvédelmi és a szakmai szervezetek is folyamatosan jelzik ezt az illetékes minisztérium felé, bízunk benne, hogy a jövőben lesz érdemi előrelépés az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!