Hírek

2016.11.07. 22:30

Ismét itt a Tudományos hét - Minden hallgató számít

Dunaújváros - A tehetséggondozással és a hallgatói lemorzsolódás kezelésével kezdődött az idei novemberre rendelt Tudományos hét a helyi egyetemen.

Szabó Szabolcs

Beiratkoztunk hát egy bőséges utóképzésre. Lapunkban is már többször taglalt HASIT (Hallgatói Sikerességet Támogató Program) második fázisának bemutatásával, és az ehhez kapcsolódó előadássorozattal kezdődött a város legfontosabb tudományos programsorozatának nyitórendezvénye. Belehallgattunk.

E sorok írója majd egy évtizede jár szorgalmasan a Tudományos hétre (leánykori néven: a Tudomány hete) és mindig vaskos tartalommal feltöltekezve távozik.

A hétfői nyitónapon főként a lapunkban már több ízben taglalt HASIT program került fókuszba, amely nem mást tűzött ki célként maga elé, minthogy gondosan kezelje és orvosolja a hallgatói lemorzsolódást.

A Bánki diákjai tanulás közben és pályaválasztás előtt

A helyi egyetem rektora, dr. András István a programsorozat megnyitója előtt, majd külön előadásban is kifejtette, hogy az általa vezetett intézmény három évvel ezelőtt kezdte el tudatosan építeni eme tehetséggondozással foglalkozó struktúrát, amely már most komoly eredményeket mutat. Helyszűkében most csak két dolgot említenénk: az eddig nehéznek ítélt reáltantartárgyak terén jóval jobb mutatókat produkálnak a hallgatók, másrészt a Dunaújvárosi Egyetem nemzetközi szintéren is bemutatott képzési profiljának egyes elemeit már most is számos hazai intézmény gyakorolja.

A szinte hazajáró dr. Solti Péter miniszteri biztos kiemelte, hogy példaértékű a dunaújvárosi intézmény munkája, és a folyamatban dolgozó szakemberek erőfeszítései, hiszen a hazai közép- és felsőfokú oktatás egyik legnagyobb problémájával foglalkoznak - a mért adatok szerint is eredményesen. Solti Péter hangsúlyozta, a hallgatói lemorzsolódás problematikáját a közoktatásnak és a felsőoktatásnak együtt kell kezelnie, és erre készül a kormányzat is.

A nap további részében számos szakember szólt a megjelent szakemberekhez a korábban már említett témákban. A tanulásmódszertani és az életvezetési tanácsok mellett az aktuális cselekvési tervekről is hallhattak a jelenlévők.

Ügyfélközpontúság a felsőoktatásban címmel tartott előadást tegnap délelőtt a Dunaújvárosi Egyetemen Görög Zsolt, a BGE oktatási igazgatója.

A hétfői plenáris ülés második szakaszában, délután 14 órától a helyi középiskolák igazgatóit várták a szakemberek. A fórummal egybekötött előadásokon a Dunaújvárosi Egyetem által kidolgozott integrált szakképzési centrum modelljét mutatták be a pedagógusoknak. Kiemelték, mindezen gyakorlatoknak és metódusoknak már számos eleme működik a Bánki középiskola esetében. A rendezvény aktualitását jelzi, hogy ma pályaválasztási nappal is folytatódik (lásd bővebben keretes írásunkat) a Tudományos hét az egyetemen.

Pályaválasztási nap a Fejér Megyei Kormányhivatal szervezésében.

Helyszínek: A épület, S01; Főépület 1. emeleti aula.

Időpont: Kedd 8:00 - 14:00, Program: 9:00-9:10 Köszöntőt mond Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, 9:10-9:20 Megnyitja dr. Simon László, Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Előadások: Lehetőségek a megújuló középfokú szakképzésben. (Kulcsár Szilvia főigazgató, Székesfehérvári Szakképzési Centrum) Már elkezdődött! - 10 dolog, amit tudnod kell a Z-generációról. (Domokos Tamás, stratégiai igazgató, Echo Szociológiai Kutatóintézet), Az Ifjúsági Garancia Program által nyújtott lehetőségek. (Pénzesné Obuch Tímea projektmenedzser)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!