Hírek

2016.12.21. 18:20

Minden idős embert felkeresnek a rendőrök és a polgárőrök

Dunaújváros - Kilencszáz riasztót adnak elsőként a belvárosi, földszinti lakásokban élő időseknek.

Pekarek János

A dunaújvárosi idős emberek biztonsága érdekében kilencszáz darab ablakriasztót osztanak ki és szerelnek fel a rendőrök és a polgárőrök a következő napokban a városban, elsősorban a belvárosi részen.

Suszter Tamás rendőr őrnagy, újvárosi kapitány egy felszerelendő riasztóval. Csütörtökön kezdődik az akció! Fotó: Zsedrovits Enikő

A riasztókhoz a közgyűlés adott ötszázezer forintot - ám ez csak a program első fordulója: a későbbiekben is igyekeznek gondoskodni idősekről, növelni biztonságukat, más városrészekben is. A rendőrök és a polgárőrök mindenkivel felveszik a kapcsolatot.

A városban működő négy polgárőrség: a Pannon, a Táborállási, a Dupent és a Városvédő Polgárőrség a városi rendőrkapitánysággal közösen fogja felkeresni először a belváros földszinti lakásaiban élő időseket, hogy elbeszélgessenek velük arról: mit tehetnek saját biztonságukért - és egyben a lakások veszélyeztetett hátsó ablakaira felszerelnek ablakonként egy-egy riasztó készüléket is.

Osváth Péter bűnmegelőzési alosztályvezető és Peczen Antal polgárőr az akció kezdetekor Fotó: Zsedrovits Enikő

Erről a programról, ami egy hosszabb folyamat kezdete, tegnap tartottak sajtótájékoztatót a városi rendőrkapitányságon. Suszter Tamás rendőr őrnagy, kapitány elmondta: az elmúlt hónapokban arra figyeltek fel, hogy elsősorban a belvárosi földszinti lakások ellen követtek el olyan betöréseket idős emberek kárára (nem jelentős mennyiségben, de jól érzékelhetően), ahol a hátsó ablak parkra vagy eldugott helyre nyílik.

Ezért a városi közgyűléssel egyetértésben, a Dunaújváros Közbiztonságáért Alapítvány közreműködésével és a polgárőrök segítségével elkezdtek egy programot, amelynek során kilencszáz ablakriasztót osztanak ki és szerelnek fel a veszélyeztetett lakásokban. Egyben elbeszélgetnek az idős lakókkal, szórólapokat osztanak ki, felhívják figyelmüket az óvintézkedésekre.

A riasztók sípolnak, ha behatolási kísérlet történik. Az akció csütörtökön kezdődik: egyenruhás, igazolvánnyal felszerelt rendőrök és polgárőrök végzik. Ha kell, akkor egy lakásban akár három ilyen riasztót is felszerelnek.

Ez egy hosszabb folyamat első állomása, hangsúlyozta a városi közgyűlés közbiztonsági bizottságának elnöke, Lőrinczi Konrád. Mint mondta: ez egy kiváló kezdeményezés, egyben gesztus is az idős emberek felé, hogy növeljék biztonságérzetüket. Az akció más városnegyedekben is folytatódni fog.

Fontos, hogy minden lakó érdeklődhet a városi rendőrkapitányság központi ügyeletén, a 25/510-510-es telefonszámon, ha bekopogtatnak hozzá a riasztó felszerelése miatt: valóban ez és ez az igazolványszámú rendőr vagy polgárőr van beosztva erre a feladatra? Erre a visszaélések, csalások elkerülése érdekében van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!