Hírek

2016.10.25. 20:15

Lássunk és látszódjunk!

Dunaújváros - Egyre hamarabb sötétedik odakint, jönnek a nyirkos, ködös idők. Ezért kiemelten fontos, hogy a közlekedők megfelelően lássanak, illetve látszódjanak.

Gallai Péter

A Látni és látszani kampány során az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság a biztonságos közlekedés két alappillérére hívja fel a figyelmet 2012 óta: a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára.

2016-ban október 15. és december 10. között ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt ingyenesen a személy- és haszongépjárművek, a motorkerékpárok és a kerékpárok vezetői az akcióhoz csatlakozott szervizekben. A regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a sofőröket. A rendőrség pedig a kampányhoz kapcsolódó ellenőrzésbe kezdett.

Az ellenőrzés során a rendőrök felhívták a figyelmet a kampányra és arra, hol lehet helyben ellenőriztetni a látást és a láthatóságot  Fotó: Ady Géza

Ennek elsősorban a figyelemfelhívás a lényege, de természetesen nem mennek el szóbeli figyelmeztetés, vagy egyéb szankciók nélkül az észlelt szabálytalanságok mellett. Dunaújvárosban hétfőn tartottak egész napos razziát, de a kampány ideje alatt bármikor számíthatnak a gépjárművek, kerékpárok vezetői nappali és esti/éjszakai ellenőrzésre, de sorból a gyalogosok sem maradnak ki.

- Elsősorban az a célunk, hogy a látható ellenőrzéssel is erre a fontos témára irányítsuk a közlekedők figyelmét. Azok, akiknél mindent rendben találunk, ajándékcsomagot kapnak, mások pedig a szabályszegés fajtájától függően szóbeli figyelmeztetést, helyszíni bírságot, avagy feljelentést. Emellett tájékoztatást adunk az akcióban részt vevő dunaújvárosi autószervizekről és optikáról, ahol ingyen végzik el a járművek átvizsgálását, illetve a szem ellenőrzését - ismertette lapunkkal Németh Miklós őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az őrnagy hozzátette, hogy az akció során a baleseti gócpontoknál, a forgalmas helyeken ellenőriztek, úgymint: Dózsa mozi előtti útszakasz, a gyalogosok kedvenc helye, ahol szabálytalanul kelnek át. A Dózsa György út egyetemi kollégiumok előtti részén, ahol a kerékpárosok a nekik kijelölt útszakasz helyett a járdát használják, valamint az erdei tornapálya.

Szén László kerékpárján minden rendben volt, ajándékot kapott Fotó: Ady Géza

- A közlekedés minden résztvevője tehet és tegyen is a láthatóságért. A járművek megfelelően működő világítóberendezése alapvetés, de szerencsére az a tapasztalat, a biciklisek közül is egyre többen használják a kötelezően előírt tartozékok közé sorolt első és hátsó lámpát. A gyalogosokra gondolnánk utoljára ebben a sorban, de ők is a közlekedés résztvevői. S hiába van elsőbbségük a zebránál, ez kétoldalú játék . Amennyiben körültekintés nélkül, hirtelen, vagy nehezebben látható helyen kelnek át, alaposan nézzenek körül, mert ha elütik őket, akkor semmit nem ér az előnyük . Ők is sokat tehetnek a láthatóságukért azzal, ha például fényvisszaverő csuklópántot viselnek, de sokszor tapasztalni, hogy a hátizsákra is láthatósági mellényt akasztanak.

Az őrnagy mindenkit arra kért, amit minden őszi szezon előtt rendre megismétel a rendőrség: mindenki alkalmazkodjon és készüljön fel a megváltozott látási körülményekre. Ne csak minket lássanak, hanem mi is lássunk!

A kampányhoz Dunaújvárosban a Quality Autószervíz (Béke körút 1.), a Magyar Autóklub (Kenyérgyári út 7.), illetve a Vasmű úti Seszták Optika csatlakozott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!