Hírek

2015.11.01. 18:03

Minden szentnek, halottnak - Temetői megemlékezés az egyház szentjeiről és mindannyiunk halottairól

Dunaújváros - Mintegy százan hallgatták végig a színvonalas megemlékezést és műsort a temető ravatalozójában.

Pekarek János

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából ökumenikus istentiszteletet és polgári megemlékezést rendeztek szombaton délután négy órakor a dunaújvárosi temető ravatalozójában.

Az ünnepséget a rendező és a temetőt üzemeltető Kegyelet Bt. vezetője, Szabóné Palkovics Kata nyitotta meg, majd a városi Sándor Frigyes Zeneiskola fúvósötösének előadása következett. Ezután Györgyné Deutsch Beáta polgári szónok mondott beszédet, halottainkra emlékezve.

Jelen volt és felszólalt a négy helyi, keresztény/keresztyén történelmi egyház papja: Böttger Antal református lelkész, Szeleczky Csaba római katolikus káplán, Kovács István görög katolikus parókus és Stermeczki András evangélikus lelkész.

Böttger Antal arról beszélt, hogy bizony a halál visszafordíthatatlan ám idézte Pál apostolt, aki mégis figyelmeztet: Ám de... Krisztus feltámadt halottaiból! és ez minden keresztyénnek reményt adhat. Szeleczky Csaba többek között hangsúlyozta: a mindenszentek a megdicsőült egyház ünnepe, amikor a hitükért vértanúhalált halt névtelen szentekre emlékezik az egyház.

Kovács István idézte azt a Széchenyi István síremlékén is olvasható feliratot, ami szívbemarkoló egyszerűséggel fogalmaz élőkről és holtakról: Voltunk, mint ti, lesztek, mint mi! Felidézte az 1849. október 6-án hajnalban a halálra készülő Nagysándor József szavait is, aki az őt bitó alá kísérő börtönőrnek azt mondta: Ma nekem, holnap neked! A halál a hívőknek kaput nyit az örök élethez, mondta. Stermeczki András a gyakran harangokon olvasható feliratot idézte: A halottakat búcsúztatom, az élőket hívogatom .

Ezután Feltóti Sándor polgári szónok osztotta meg két versélményét a közönséggel, elmondva József Attila Mama, illetve Pilinszky János Egyenes labirintus című versét. A műsort ugyancsak a zeneiskola fúvósötöse zárta.

Újraszentelték azt a kőkeresztet a temető régi részében, amit az üzemeltető Kegyelet Bt. újíttatott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!