Hírek

2015.08.18. 15:00

1961. augusztus 20-án világűr-utazását követően Jurij Gagarin Sztálinvárosba is ellátogatott

A „kirakatvárost” külföldi államférfiak, írók, tudósok, politikusok gyakorta látogatták. Közülük az egyik legemlékezetesebb Jurij Alekszejevics Gagarin űrhajós 54 évvel ezelőtti látogatása. Teret is elneveztek róla a városlakókkal való találkozásának emlékére.

Szente Tünde

A második évtized első évének legnagyobb ünnepe augusztus 20-a volt, amikor Gagarin, a világ első űrhajósa, Baranyába utazva ellátogatott városunkba. Nagy esemény volt ez, hiszen nem sokkal az űrrepülés, április 12.-e után került sor a látogatásra. Alkotmányunk ünnepén reggel korán már tízezrek voltak az utcán, mert látni akarták az első űrhajóst.

A környező községek dolgozói, nagy tömegekben, autóbuszokon jöttek a városba. Zászlódíszbe öltözött a város. A Vasmű dolgozói a Dózsa mozi elé egy űrhajó makettjét állították fel, az öntödei dolgozók pedig egy bronzból készült martinász szobrot készítettek.

Jurij Alekszejevics Gagarin űrhajós őrnagy feleségével, Valentyina Ivanovnával, Trautmann Rezső építésügyi miniszter kíséretében érkezett városunkba. A megye és a város vezetői a Dózsa mozi előtt üdvözölték a hőst. Juhász János városi párttitkár a város lakossága üdvözletét tolmácsolta, én pedig a városi tanács emlékkönyvébe írattam és átadtam Gagarinnak a város ajándékát, majd Schopper József a Vasmű dolgozói nevében az említett martinász-szobrot nyújtotta át neki.

Minden rendőri és munkás-őri biztosítás ellenére a rend teljesen felborult. Kapusi Rózsát, a népszerű rádióriportert is elsodorta a tömeg. Mindenki közelről akarta látni a szeretett vendéget, mindenki kezet akart szorítani vele. Gagarin hősiesen állta az ostromot, most is látom vidám, fiús nevetését, fölemelt két karját, amint integet olyan mozdulattal, mintha magához akarná ölelni az egész várost - emlékezik Tapolczai Jenő az Egy elnök naplójában.

Jurij Gagarin

1934. március 9-én született a Moszkvától nyugatra fekvő Klusino faluban a család harmadik gyermekeként. Miután 1951-ben öntőmunkási képesítést szerzett, folytatta tanulmányait a szaratovi műszaki főiskolán. Felvették az orenburgi repülő iskolába 1955-ben, MIG-15-re tette le a pilóta vizsgát 1957-ben. A luosztari légi bázison teljesített szolgálatot 1959-ig. A következő évben bekerült a szovjet űrprogramba, kiválasztásánál szempont volt a kitűnő teljesítményén túl kis termete.

Gagarin elsőként repült az űrbe 1961. április 12-én a Vosztok 3KA-2 fedélzetén. A repülés 108 percig tartott, eközben egyszer megkerülte a Földet. Rutinrepülés közben 34 éves korában, 1968. március 27-én vesztette életét. /wikipédia/

A kirakatváros vendégei voltak

1951. Borisz Polevoj, szovjet író; G. A. Mihaljov, a Komszomol főtitkára; Hawlett Johnson, angol főpap.

1952. K. J. Vorosilov, szovjet tábornok; Bogomolov, szovjet külügyminiszter-helyettes; Bjelov, szovjet filmszínész; Nazim Hikmet, török költő; Roger Vailland, francia író.

1953. Joliot Curie, Nobel-díjas francia atomtudós; Romes Csandra, az indiai békemozgalom főtitkára.

1954. Ilja Kapolin, szovjet filmrendező és Nyina Makarova, filmszínésznő.

1955. N. M. Pegov, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának titkára; Ligyia Kozmogyemszkaja, Zója édesanyja; A. Pavlov, a KGST Vaskohászati Osztályának főtitkára.

1956. Csu Te, kínai tábornok; A. P. Mereszjev, a Szovjetunió hőse, repülőtiszt.

1957. Olga Lepeszinszkaja, szovjet balett művész.

1958. Obraszcov, szovjet bábművész; N. Sz. Hruscsov, az SZKP főtitkára.

1959. Jacques Duclos, a Francia Kommunista Párt főtitkára és Jörgen Dansen, a Dán Kommunista Párt egyik vezetője.

1960. A. Szukarno, indonéz államelnök és Nyuyen Duy Trinh, a Vietnámi DK miniszterelnök-helyettese.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!