Hírek

2017.06.27. 17:55

Az elkövetők többnyire az időskorúak közül választják ki áldozataikat

A vagyonvédelemről és a biztonságról szóló előadást tartottak tegnap délután a Városháza C szárnyának rendezvénytermében.

Balla Tibor

A tájékoztatót Lassingleitner Fruzsina, a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője kezdeményezte, mint bevezetőjében elmondta, azért, hogy a lakókat szakemberek tájékoztassák a nyáron fokozottan jelentkező veszélyekre. Soha nem lehetünk eléggé elővigyázatosak - mondta.

A tájékoztató első felében Kiss Dénes rendőr százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnelkövetők többnyire az időskorúak közül választják ki áldozataikat, mert tudják, hogy az idős emberek sokszor már egyedül élnek, gyakran egészségi állapotuk is megromlott, fizikailag is korlátozottak mozgásukban, az észlelésben. A százados elmondta, jellemzően betöréses lopás, úgynevezett trükkös lopás, illetve a besurranó lopás áldozatai lehetnek az időskorúak.

Fontos a bejárati ajtó megfelelő kiválasztása is. Az osztályvezető azt javasolja, legalább két biztonsági zár legyen az ajtón, és a földszinti lakásoknál érdemes az ablakok védelmére is odafigyelni. Magával hozott, és bemutatott néhány kisebb beruházással beszerezhető biztonságtechnikai eszközt is. Az egyik az ajtóriasztó ék, amely már pár ezer forintért beszerezhető a barkácsáruházakban, a másik a nyakban is viselhető pánikriasztó, ami szintén nem túl nagy költséggel megvásárolható.

Szót ejtett az olyan esetekről is, amikor valamilyen ürüggyel megpróbálnak bejutni az egyedül élő emberekhez, visszaélve jóindulatukkal. Általában valamelyik szolgáltató alkalmazottjának adják ki magukat, esetleg vizet kérnek, a mellékhelységet szeretnék használni, de előfordul, hogy gyógyászati segédeszközt kínálnak megvételre. Amíg egyikük "terel", a másik átkutatja a lakást, és ellopja az értékeket. A bűnmegelőzési alosztályvezető azt tanácsolja, senkit nem szabad beengedni, az ajtót sem szabad kinyitni. Fontos, hogy legalább bizalmatlanok legyünk, kétkedjünk. Mint például a telefonos csalások esetében, ahol nyereményt ígérnek, de veszteség a vége.

Elkérhetjük a bekopogó igazolványát is, még akkor is, ha rendőrnek adja ki magát. Valódi rendőr nem fogja megtagadni azt. Kiss Dénes azt javasolja, ne tartsunk otthon sok értéket, és mindenképpen zárjuk a bejárati ajtót, akkor is, ha otthon vagyunk. Meg kell nehezíteni legalább az elkövető dolgát! - jelentette ki. Szót ejtett az Áldozatsegítő szolgálatról, ahol - ha már megtörtént a baj - állami kárenyhítést is igényelhetnek.

A tájékoztató második felében Takács Titusz biztonságtechnikai szakértő szólt a megjelentekhez. Kijelentette: mindenkinek magának kell tennie a biztonságáért, mert százszázalékos biztonság nincs. Elmondta, a földszinten a rácsot ki lehet váltani elektromos berendezéssel. Fontos a zárható lépcsőház kaputelefonnal, és lehetőség szerint kamerarendszert is telepíteni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!