Hírek

2014.06.11. 16:30

Mindenkinek segítenek a Jószolgálati Otthonban

Dunaújváros - Olvasónk kérdezte a múlt héten, hogy az otthon nevelt sérült gyerekekkel miért csak a szülők törődnek?

Pekarek János

Egy kép a múlt heti rendezvénysorozatról: Pálfalvi János mesél barátainak az otthonban

A múlt héten zajlott az Önkéntesek Hete a városi Jószolgálati Otthon mindkét telephelyén. Az idei volt a második alkalom, hogy gálaműsorral köszöntötték segítőiket: az eseményekről lapunk is rendszeresen beszámolt.

Még tartott az Önkéntesek Hete, amikor egy olvasónk (nyilván a cikkek hatására) betelefonált szerkesztőségünkbe, szóvá téve, hogy sokan otthon is gondoznak sérült gyerekeket, velük ki törődik a szülőkön kívül?

Megkérdeztük a szakembereket, a Jószolgálati Otthon vezetőit, mit szólnak a kérdéshez?

Nics Éva, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta: mind a Liget közi, mind a Bercsényi utcai telephelyük rendezvényei alapvetően nyitottak, nyilvánosak, azokra olyan sérült emberek is elmehetnek, akik nem tartoznak az otthonhoz. Mivel a múlt héten az önkénteseket köszöntötték, ők voltak a meghívottak. Még a szállításban is tudnak segíteni, hiszen az alapítványnak van támogató szolgálata. Sőt: kapcsolatban vannak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogató csoportjával, akik szükség esetén segítenek járművükkel a szállításban.

Az azonban megoldhatatlan, jegyezte meg a kuratórium elnöke, hogy olyan, rendszeres programokra is magukkal vigyék a kívülálló sorstársakat, mint például a tornafoglalkozás, vagy az uszoda: ezt jogszabály tiltja.

Több okból. Egyrészt ezek a programok pénzbe kerülnek: ingyen nem tudnak részesíteni bennük senkit. Másrészt a külsősöket nem ismerik a gondozók, nincs közöttük szerződés, így nem tudnak felelősséget vállalni a biztonságukért. Ami pedig nagyon fontos!

Nics Éva elmondta azt is, hogy nagyon komoly jogszabályok írják elő feladataikat és kötelezettségeiket a segítő és támogató munkában. Elsőként az 1993. évi III., a szociális törvény! Ez határozza meg a pénzbeni, természetbeni és személyes gondoskodás körülményeit, feltételeit, szabályait. Ez utóbbi kategóriába tartozik a Jószolgálati Otthon által nyújtott alap-, illetve szakosított ellátás is.

Az alapellátáshoz tartozik napközi (ide most 55 ellátott jár), a támogató szolgálat (45 ellátott), illetve a szakosított ellátáshoz az átmeneti (10 ellátott) és a tartós bentlakásos ellátás, amit 28-an vesznek igénybe.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumának elnöke megjegyezte: amellett, hogy szívesen látnak mindenkit rendezvényeiken, ő nem látja akadályát annak, hogy legalább napközis szolgálatukat igénybe vegyék a rászorulók. Annak is vannak feltételei, néha elég hely sincs de a várólistára felkerülhetnek a rászorulók.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!