Hírek

2016.09.01. 17:30

Hivatás, hitvallás - A minőségi oktatásért

Dunaújváros - Jelkép szobor avatásával, új épületszárny átadásával kezdődött a 2016/2017-es tanév a Pannon Oktatási Központban szeptember elsején reggel.

Körmendi Erzsébet

Kovács Katalin tanárnő köszöntötte a tanévnyitó vendégeit a Pannon Oktatási Központban tegnap, külön üdvözölte Balázs Péter dandártábornokot, a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát, Sztankovics László önkormányzati képviselőt, Várkonyi Zsoltot, a Dunaújvárosi Hírlap lapigazgató főszerkesztőjét, valamint Borgulyáné Antal Zsuzsanna fenntartót.

Borgulya Zoltán igazgató és az alkotó, Friedrich Ferenc szobrászművész leplezte le a szobrot
Fotó: Zsedrovits Enikő

Friedrich Ferenc alkotásának avatását a tanulók színvonalas műsora előzte meg - számos tanévkezdési útravaló gondolattal -, majd Borgulya Zoltán igazgató mondta el ünnepi gondolatait:

- Az alkotásátadás méltó kezdet, örömteli pillanat, bár kétséges, hogy a tanévkezdés örömteliségében minden tanuló osztozik. Sok diák, felsőbb évfolyamos tanuló rendszeresen megjelent a nyár utolsó heteiben az alma materben, ami azt jelenti, ők nemcsak iskolának tekintik a Pannont, hanem érzelmi szálakkal kötődnek az intézményhez, a pedagógusokhoz, akikkel iskolán kívül is találkoztak, beszélgettek a nyáron - mondta az igazgató.

Borgulya Zoltán méltatta az alkotást, amelynek jelkép szerepe lesz: az élettelen márvány megkezdi életét, példázza és szolgálja a tudásátadás, az oktatás-nevelés tárházát.

- A hivatás, hitvallás kifejezésében segítségünkre volt Friedrich Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész, aki térben látta a megfogalmazott gondolatokat, szoborban tárgyiasította azokat - fogalmazott az intézményvezető a szobor leleplezése előtt.

 

Borgulya Zoltán méltatta az alkotó, Friedrich Ferenc munkásságát, aki a vasmű kutatómérnökeként autodidakta módon kezdett szobrászkodni, ám hamar kiviláglott a tehetsége, amit a Munkácsy-díj is fémjelez.

- Az ismeretek elsajátításának otthona a Pannon, de a barátságok és a közösségi lét színtere is. Ezt jelképezheti a márványszobor, amelynek szerepe lesz ezentúl az iskola életében, nevet kap és az ünnepségek részévé válik - tette hozzá Borgulya Zoltán, és Friedrich Ferenccel közösen leleplezték a bagolyt formázó alkotást. A tanévet Baráth Gyula igazgatóhelyettes nyitotta meg. Elmondta, 17 diákkal kezdték meg a gimnáziumi képzést öt éve. Az akkor kihaltnak tűnő régi épületet kinőtték mostanra: hat osztályban kétszáznál több diák népesíti be az intézményt, azért, hogy értékes tudásra tegyen szert. A Pannon Oktatási Központ vezérelve a minőségi oktatás megteremtése, mégpedig egy modern iskolában - amiről a fenntartó gondoskodik. A tavasszal megnyitott új aulát mára belakták, iskolai rendezvények, vetélkedők, koncert, kiállítás helyszíne. A fél éve átadott tornacsarnok előnyeit a diákokon kívül külső társaságok is élvezik. Tegnap pedig birtokba vehették az új épületszárnyat, ahol két szinten 12 helyiség szolgálja a diákok igényeit: földrajz, matematika-fizika és rajz szaktanterem mellett könyvtár és olvasószoba, zenekari próbaterem is van.

- Minden feltétel adott a POK-ban a minőségi oktatás megteremtéséhez - zárta gondolatait Baráth Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!