Hírek

2013.09.11. 18:18

Mire költötték az óvodára szánt milliókat?

Több rendkívüli ülésen foglalkozott a kisapostagi képviselőtestület az óvoda átadás-átvétele körüli problémákkal. Hová lett közel harminc millió forint?

Körmendi Erzsébet

A vakolat még alig száradt meg Kisapostag nyáron felépített új óvodáján, a gyerekek még be sem költöztek. Az önkormányzat vezetőinek örülniük kellene a fejlesztésnek, ehelyett komoly pénz-ügyi gondokkal szembesültek. A beruházásra kapott százmilliós támogatást Baracs önkormányzata kezeli – és őrködött a kivitelezés felett is –, mert közös a két település hivatala és a Baracs központú intézményi társulás is ezt indokolta. A beruházásra félretett önrész, 34 millió forint viszont a kisapostagiak bankszámláján volt elkülönítve, lekötve – legalábbis így tudták a képviselők. De most kiderült, csak 5,5 millió forintjuk van, mondja Nagy Attila polgármester. 

Mire költötték el az új óvoda építésére elkülönített 34 millió forint meghatározó részét. Erre a kérdésre keresnek választ a képviselők, könyvvizsgáló segítségével az elkövetkezendő időszakban.




A képen a gyerekek még a régi oviban játszanak


Egymást követően többször is soron kívül ülésezett Kisapostag képviselőtestülete a közelmúltban az új óvoda átadás-átvételének problémái miatt. A falu nyáron megválasztott képviselőtestülete és polgármestere szeretné tisztán látni a pénzügyeket, ellenőrizni, hogy az elődök mire és mennyit költöttek. Jelen ismereteik szerint ugyanis nem annyi pénz van a kasszában, amennyinek lennie kellene.

– Az óvoda kivitelezését a baracsi önkormányzat bonyolította le a közös intézményi és hivatali társulásunk miatt, így egészen mostanáig nem volt szükség arra a 34 millió forintra, amelyet évekkel ezelőtt önrészként elkülönítettünk a beruházásra. Márciusban felmerült, hogy utaljuk át az önrészt is Baracsnak, ám a vezetők meggyőzték a testületet az ellenkezőjéről, mondván ráérünk átadni a pénzt a beruházás vége felé, addig is nálunk kamatozik. Ezért a lekötés mellett döntöttek. Most viszont kiderült, hogy öt és fél millió forint van a számlán, pedig a lekötés kamataival együtt közel harmincöt millió forintnak kellene lennie – mondja Nagy Attila polgármester. 

Megtudtuk tőle azt is, hogy egyelőre nem tisztázott, mire költöttek el tízmilliókat? Hova lett például az a több mint 20 millió forint szabadon felhasználható keret, ami 2012 januárjában még megvolt a bankszámlán.

– Állok elébe a vizsgálatnak, annál is inkább, mert senki nem gondolhatja komolyan, hogy az önkormányzat kasszájából csak úgy el lehet tüntetni húsz-harminc millió forintot. Bármire is költöttünk, mindenről Kisapostag képviselőtestülete döntött, amelynek a jelenlegi polgármester is tagja volt. A pénz-ügyi bizottságnak minden egyes kifizetési tételre rálátása volt, amelynek Nagy Attila szintén tagja volt, valamint Fülöp Ilona elnökölte akkor is és most is a bizottságot – reagált a felvetésekre Schreiner Béla, aki a nyári választásokig több cikluson át vezette a települést.

A korábbi polgármester hozzátette: – Lemondtam a fizetésemről. Az ebből származó tizenhárom millió forinton felül is úgy gondolom, csak a falu gyarapításán dolgoztam. A képviselőtestület könyvvizsgálót bízott meg az önkormányzat szövevényes – korábban több bankban vezetett – számlatörténetének vizsgálatával, a belső ellenőrzéssel, mégpedig tavaly januárig visszamenőleg. 

– A vizsgálat eredményének és a szakértő véleményének ismeretében dönt a képviselőtestület a további lépésekről – mondta Nagy Attila.

 


Az óvodaépítésnél minden rendben volt

Augusztus végén volt Kisapostag új óvodájának műszaki átadás-átvételi eljárása, és csak kisebb javításokat kellett elvégeznie a kivitelezőnek a szemle után, alapjában véve minden rendben volt. Az új intézményben ötven kisgyermek elhelyezésére, foglalkoztatására nyílik mód. Ám majd csak novembertől, mert még be kell rendezni az épületet, hogy szép csoportszobákban fogadhassák a gyerekeket. A régi óvoda hasznosítására is vannak tervei az önkormányzatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!